В РФ та на окупованих територіях незаконно утримується 181 політв’язень, 116 з них кримські татари

На території Російської Федерації та окупованих нею территоріях України незаконно утримуються 181 політв’язень, 116 з них – кримські татари. Більшість з них були затримані в окупованому Криму, 33 – на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.

Про це повідомляє Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Відомство відзначає, що репресії та кримінальні переслідування громадян України в тимчасово окупованому Криму стають дедалі жорстокішими.

“Країна-терорист продовжила порушувати міжнародне гуманітарне право та винесла ще декілька незаконних вироків представникам корінного кримськотатарського народу. Наразі Представництву відомо, що РФ незаконно утримує 181 політв’язня, 116 з них – кримські татари. Зі загального числа незаконно затриманих 40 перебувають у СІЗО в очікуванні “вироку”, 123 – уже отримали «вирок» та ув’язнені, 18 – без статусу”, – мовиться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, ще донедавна політв’язнів було 183, однак двоє з них – Костянтин Ширінг та Джеміль Гафаров – загинули в місцях утримання.

“Цей факт можна пов‘язувати із повномасштабним вторгненням, що вплинуло на погіршення умов тримання українських політв‘язнів та ставлення до них. В ув‘язненні залишаються ще десятки людей літнього віку й тих, які мають серйозні проблеми зі здоров‘ям і яким не надається належна медична допомога. Життя цих людей також перебуває під загрозою”, – наголосили у представництві.

Також повідомляється, що зі 181 незаконно ув’язнених 33 громадян – із Херсонської та Запорізької областей, звідки їх незаконно перемістили до тимчасово окупованого Криму. Восьмеро наразі перебувають у московському СІЗО Лефортово.

Точна кількість переміщених полонених невідома, адже інформація про цих людей фрагментарна, а окупаційні адміністрації переважно не визнають, що утримують їх у СІЗО окупованого півострова.

Представництво засудило дії країни-терориста, яка системно порушує міжнародне гуманітарне право та вчиняє воєнні злочини на території окупованого Криму та проти його мешканців.

Український уряд вимагає від Росії негайного скасувати злочинні вироки окупаційних судів.