В Україні зареєстровано понад 87 тисяч воєнних злочинів, скоєних Росією

В Україні зареєстровано понад 87 тисяч воєнних злочинів РФ проти України, внаслідок яких загинули майже 10 тисяч цивільних.

Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

«Станом на початок цього тижня в Україні було зареєстровано більше 87 тисяч воєнних злочинів. Це тільки тих, які були зареєстровані. Ми розуміємо, що їх більше. Внаслідок воєнних злочинів загинуло майже 10 тисяч лише цивільних осіб. Знову ж таки – це лише те, що вже зареєстровано», – сказав Маслов на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Він нагадав, що внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинула 461 дитина. Маслов зауважив, що ця статистика росте щодня.

«Всього цього не було б, якби не первісний злочин. Не було б цих вбивств, катувань, згвалтувань, викрадень людей, якби не первісний злочин – злочин агресії, який було вчинено російською федерацією не 24 лютого 2022 року, а набагато раніше, ще у 2014 році, а планувався цей злочин ще й до цього», – наголосив депутат.

Міжнародний кримінальний суд уже розпочав розслідування воєнних злочинів в Україні, але керівництво України стверджує, що МКС зазнає труднощів, оскільки, хоча він може судити тих, хто звинувачується в окремих воєнних злочинах, він не може переслідувати керівництво Кремля за ширший злочин агресії, оскільки Росія не підписала відповідний статут.

Ігор Поночовний, керівник прокуратури АРК і міста Севастополь розповів Центру журналістських розслідувань про розслідування воєнних злочинів, вчинених в окупованому Росією Криму, про кримінальну відповідальність колаборантів і російських пропагандистів, про прогрес у розслідуваннях «кримських справ» у національних судах та рух у справі «Ситуація в Україні» у Міжнародному кримінальному суді.

Цикл інтерв’ю з представниками органів влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів, в компетенції яких знаходяться питання, пов’язані із тимчасово окупованим РФ українськими територіями, підготовлений в рамках проекту IPC за підтримки Ради Європи.