Відмова про медичне обстеження кримського політв’язня Джеміля Гафарова, який помер у російському СІЗО від ненадання допомоги, прийшла у день його смерті

Відмова із СІЗО про медичне обстеження 60-річного політв’язня Джеміля Гафарова, якого було засуджено до 13 років позбавлення волі у “справі Хізб ут-Тахрір” і який помер від ненадання медичної допомоги, надійшла адвокату у день його смерті. 

Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

“З кожним днем йому ставало гірше. Постійно палило в серці, боліла голова, було важко дихати, і сам він не міг більше вставати. Він страждав на захворювання серця і нирок і лікарі підтвердили медичними документами інвалідність політв’язня”, – мовиться в повідомленні “Кримської солідарності”.

Повідомляється, що до СІЗО до політв’язня намагався потрапити адвокат Едем Семедляєв, але відповідь на запит від Федеральної служби виконання покарань Росії той отримав лише 10 лютого, — у день смерті Гафарова.

Лист від начальника СІЗО №5 Павла Лазаренка датовано 2 лютого. У ньому йдеться про те, що запит Семедляєва розглянуто “у встановлені терміни”, а Джеміль Гафаров — “під динамічним наглядом здоровпункту” медико-санітарної частини №3 при ФСВП.

“Для отримання додаткових лікувально-профілактичних послуг у СІЗО підозрювані та обвинувачені звертаються до начальника СІЗО або особи, яка її заміщає, із заявою, погодженою керівником медорганізації КВС, де вказують інформацію про медичну організацію, в якій вони хотіли б отримати додаткову лікувально-профілактичну послугу, вид цієї послуги. Ви можете оскаржити цю відповідь в адміністративному та (або) судовому порядку”, – йдеться у відповіді начальника СІЗО Лазаренка.

Зазначається, що адвокат Едем Семедляєв направляв до СІЗО договір за послуги лікування. Джеміля Гафарова терміново мав оглянути лікар: взяти кров на аналізи, провести сканування артеріальної системи, зробити УЗД нирок та ЕКГ. Сума лікування становила майже 20 тисяч рублів.

Як відомо, Джеміль Гафаров мав третю групу інвалідності ще до свого арешту у 2019 році – у нього хронічна ниркова недостатність четвертого ступеня та пов’язані із цим хвороби серця. За твердженням його адвоката Ріфата Яхіна, перебування у слідчому ізоляторі загрожує його здоров’ю. Наразі медики поставили йому другу групу інвалідності.

Нагадаємо, Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок у кримінальній справі щодо кримських політв’язнів Сервета Газієва, Джеміля Гафарова, Ерфана Османова, Аліма Карімова та Сейрана Муртази. Їх засуджено до 13 років позбавлення волі. Вони є фігурантами так званої “справи Хізб ут-Тахрір” та визнанні винними у нібито “участі у терористичній організації” та “підготовці до захоплення влади”.