За незаконні перельоти до окупованого Криму прокуратура АРК повідомила про підозру гендиректору авіакомпанії «Сибір»

Прокуратура Автономної республіки Крим повідомила про підозру генеральному директору російської авіакомпанії “Сибір” Володимиру Об’єдкову. Його підозрюють в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України до окупованого півострова Крим (ч. 3 ст. 332 КК України).

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

За даними слідства, підозрюваний з 2014 року обіймав посаду генерального директора підсанкційної в Україні «Авіакомпанії «Сибір». Використовуючи своє службове становище та маючи відповідний функціонал, підозрюваний організував злочинну схему, що полягала у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, з РФ на територію окупованого півострова Крим та у зворотному напрямку.
Регулярні рейси «Москва-Сімферополь-Москва» здійснювалися після закриття всіх повітряних пунктів пропуску через український держкордон, а також всупереч нормам міжнародного права та національного законодавства України.
Під керівництвом підозрюваного російська авіакомпанія з 2014 по 2019 роки здійснила щонайменше 1226 рейсів до закритого Україною аеропорту «Сімферополь» та у зворотному напрямку.

Нагадаємо:

  • На 13 пасажирських літаків російського АТ «Авіакомпанія Смартавіа» за матеріалами СБУ накладено арешт за порушення порядку в’їзду та виїзду на тимчасово окуповану територію України – АР Крим.
  • Після окупації Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.