За рік війни російські окупанти склали проти кримчан 247 протоколів за антивоєнні виступи

За рік повномасштабної війни Росії проти України окупанти на території тимчасово окупованого Криму склали 247 протоколів за нібито “дискредитацію збройних сил РФ”, заклики до миру та висловлювання проукраїнської позиції.

Про це йдеться у дослідженні правозахисної ініціативи “Кримський процес” .

За результатами дослідження, з 247 адміністративних справ, лише 8 було закрито або відхилено, 4 ще розглядаються, а за 235 незаконні “суди” призначили покарання.

Значна кількість переслідувань стосується осіб, які розміщують критичні, пацифістські чи проукраїнські повідомлення у соціальних мережах. Від загальної кількості всіх порушень частка інтернет-протестів становить 45%.

“У деяких випадках наявність дискредитації чи спрямованість висловлювань про російську армію викликає суттєві сумніви, проте жодного разу суд не призначав лінгвістичних експертиз”, — наголошують автори у дослідженні.

Серед таких прикладів оприлюднення відео ешелону з військовою технікою. Згідно з ухвалою суду, діями з оприлюднення військової техніки кримчанин “дискредитував використання збройних сил” російської армії.

На другому місці серед справ про адміністративні правопорушення цього типу — боротьба з українськими піснями, гаслами та усним висловлюванням невдоволення з приводу війни чи дій “головнокомандувача” російської армії.

Загалом протягом року за любов до українських пісень у Криму постраждали щонайменше 14 осіб, з яких 11 додатково притягли до відповідальності за іншими статтями адмінправопорушень та позбавили волі на строк від 5 до 15 діб.

За інші усні форми дискредитації окупаційна “поліція” та “суди” притягнули до відповідальності не менше 57 осіб. Як зазначають дослідники, розглядаючи ці справи, суд переважно не допитує свідків правопорушення, а спирається на матеріали справи, надані “поліцейськими”.

Серед інших форматів вираження незгоди з війною, зафіксовані такі, як закидання яйцями військової частини, пошкодження банерів та наклейок із символікою “спецоперації” або зображеннями Путіна, а також дія, яка у судовій ухвалі описана таким чином: “публічно приколов голку з прапором України в продукт (заморожений м’ясний виріб), чим висловив свою незгоду з діями російських збройних сил”.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.