Апеляційний суд в Росії залишив без змін вирок кримчанину Стеценко, якого засудили за нібито “державну зраду”

Затриманий ФСБ сімферополець Станіслав Стеценко Фото: «Управление ФСБ по Крыму и Севастополю»

В Росії Третій апеляційний суд загальної юрисдикції 21 березня 2023 року залишив чинним вирок жителю Сімферополя Станіславу Стеценко. Раніше за нібито “державну зраду” його було незаконно засуджено до 12 років колонії суворого режиму. 

Про це повідомляє російське пропагандистське видання “Крыминформ” з посиланням на кримське управління ФСБ РФ.

За повідомленням відомства, Стеценко нібито протягом тривалого часу “з використанням спеціального антенного і приймального обладнання отримував за завданням спецслужб України інформацію про польоти російської військової авіації в районі Кримського півострова” та пересилав отримані відомості “представникам української розвідки через захищений месенджер”.

Також у ФСБ стверджують, що “за виконання завдань Стеценко отримав загалом 1 300 доларів США”.

Чоловіка затримали в тимчасово окупованому до повномасштабного вторгнення Росії в Україну – у червні 2021 року.

На думку експерта, аналітика Кримської правозахисної групи Олександра Сєдова, обвинувачення в «державній зраді» не має під собою ніяких підстав і є черговим пропагандистською справою проти жителя Криму.

За його словами, метою порушення таких справ є: формування серед населення окупованої території образу ворога, залякування проукраїнської частини жителів Криму можливістю в будь-який момент бути позбавленими волі за сфабрикованим обвинуваченням, а також наповнення обмінного фонду заручників.

За інформацією правозахисників, зараз за обвинуваченням в «шпигунстві», «підготовці диверсій» або «державній зраді» позбавлена волі 16 осіб в рамках справ, порушених окупаційними властями в Криму. До більшості затриманих у таких справах для отримання «визнавальних» показань застосовуються тортури.

Нагадаємо:

  • 24 червня 2021 року ФСБ повідомила про затримання в окупованому Криму жителя Сімферополя, який нібито «збирав дані про польоти російської військової авіації для спецслужб України». Дані відомості «планувалося використовувати проти безпеки Російської Федерації». За даним фактом порушено кримінальну справу за ст.275 КК Росії («державна зрада»).