Депортацію українських дітей до РФ розслідуватиме Міжнародний кримінальний суд

Міжнародний кримінальний проведе розслідування фактів незаконного вивезення на територію Російської Федерації українських дітей.

Про це прокурор МКС Карім Хан повідомив в інтерв’ю CNN.

“У нас є відомості з декількох джерел про те, що дітей з районів, окупованих військами РФ, вивезено на територію Росії. Їх не передали нейтральним третім країнам, не віддали та не скерували до інших частин України, їх вивезли до Російської Федерації”, – сказав Хан.

Він розповів, що був у порожньому дитячому будинку, який розташований на Півдні України, за два кілометри від лінії фронту.

“Малюнки, прикріплені на стіні, і шафи, повні одягу, розповідали про контекст любові та підтримки, який був колись. Але ця оселя була порожньою через ймовірну депортацію дітей з України до Російської Федерації або їхнє незаконне переміщення до інших частин тимчасово окупованих територій”, – сказав прокурор МКС.

Нагадаємо, російські окупанти утримують у таборі в тимчасово окупованій Євпаторії 90 дітей, які були незаконно вивезені з Херсонщини.

З початку повномасштабної війни російські окупанти незаконно вивезли з України до РФ 16 тисяч 221 дитину. З них повернути вдалось лише 307.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.