ФСБ в Криму знову проводить обшуки у будинках кримських татар

Автівки російських силовиків під час обшуків у Бахчисараї 9 березня 2023 року Фото: Кримська солідарність

Зранку 9 березня російські силовики проводять обшуки у Бахчисараї у будинку 59-річного брата делегата Курултаю кримськотатарського народу Асана Абдураманова та у селищі Красногвардійське у помешканні кримського татарина Мемета Ашурова.

Про це повідомляє рух  “Кримська солідарність”.

“На вулиці стоїть газель. У дворі – ще одна машина, найімовірніше на ній приїхали співробітники. Є люди у громадянці. Ніхто нічого не коментує громадськості, нічого не кажуть. З чим пов’язаний обшук ми поки що не знаємо”, — повідомив “Кримській солідарності” один із очевидців із місця обшуку у будинку 59-річного брата делегата Курултаю кримськотатарського народу Асана Абдураманова. Відомо, що за цією адресою проживають його дружина і діти. Сам він кілька років тому виїхав із півострова.

В будинок до 31-річного Мемета Ашурова вдерлися у 6 годині ранку слідчий, двоє понятих, і ще щонайменше 9 людей у масках, увірвалися о 6-й ранку. Вони перебували в домоволодінні протягом півтори години. У Мемета Ашурова вилучили телефон та жорсткий диск, техніку з камерами відеоспостереження.

За словами дружини Зорі Ашурової, чоловіка підозрюють у нібито “підриві залізниці у Бахчисарайському районі”.

«Поки чоловік відійшов одягнутись, вони виламали двері, чоловік намагався їх зупинити, але вони його штовхнули і один із цих людей ударив його кілька разів у бік. Потім вони сказали, що Мемет підозрюється у підриві залізниці Бахчисарайської. Що буде обшук на наявність вибухонебезпечних та наркотичних засобів. Коли йшли, він підписав протокол про те, що нічого не виявлено, вибухових речовин немає. Тільки забрали телефон, його паспорт і сказали, що треба проїхати до Сімферополя, щоби провести допит ще при свідках. Але куди саме не сказали», – розповіла  Зорі Ашурова.

Нагадаємо, ввечері 6 березня в тимчасово окупованому Криму співробітники ФСБ вдерлись з обшуком у будинок Едема Муртазаєва. Після обшуку 37-річного кримського татарина його затримали та вивезли у Сімферополь, обвинувачують у нібито підриві залізниці у Бахчисарайському районі.