Кримський художник Богдан Зіза, якого окупанти судять за протест проти війни, розповів, як ФСБ вибивало свідчення

28-річний кримчанин Богдан Зіза, який облив жовтою та блакитною фарбами будівлю Євпаторійської “адміністрації” на знак протесту проти війни в Україні, розповів про побиття співробітниками ФСБ заради вибачень на камеру.

Про це Зіза повідомив в коментарі “Крим.Реалії

“Напевно, здивую вас, але відео з моїм “вибаченням”, як мінімум, п’ять. Перше потрапило в ЗМІ, друге – в матеріалах справи, ще кілька були забраковані. Знімають їх безпосередньо працівники ФСБ. Спочатку спокійно просять сказати на камеру все, що їм потрібно. Потім, коли відмовляєшся, починають погрожувати, переконувати”.

За словами Зізи, ФСБ дуже потрібні ці записи щонайменше для залякування населення та імітації згоди з Кремлем.

Політв’язень наголошує, що вони вже не гребують жодними заходами: побиттям і тортурам піддається майже кожен політв’язень.

“Щодо моєї ситуації, вони спочатку змусили мене записати одне відео, яке відправили на перевірку якомусь своєму начальнику. Потім – інше, коли той відповів, що якось я не дуже щиро каюся. Я навмисно не показував жодних емоцій, тому мене знову били. Актор я не дуже хороший, а ще текст постійно змінювався. То мені потрібно було вибачитися перед російською армією, потім – перед Путіним”.

Нагадаємо, художника Богдана Зізу затримали 16 травня.  18 травня незаконна “суддя” формування, що називає себе “Євпаторійським міським судом”, Тетяна Ротко заарештувала його на два місяці за ч. 1 ст. 20.3.3 Кримінального кодексу РФ (“дискредитація російських збройних сил”).

У день затримання російські силовики через кримські ЗМІ та телеграм-канали поширили відео, на якому Зіза визнає, що провів акцію в Євпаторії, бо виступав проти війни в Україні, попросив вибачення і сказав, що готовий понести покарання: “спокутувати свою провину непосильною працею”. Його друзі припускали, що художника могли побити.

Наразі щодо Богдана Зізі відкрито три статті:

  • ст. 167 ч .2 КК РФ (“навмисне знищення чи пошкодження чужого майна, якщо ці діяння спричинили заподіяння значної шкоди, скоєні з хуліганських намірів шляхом підпалу, вибуху чи в інший загальнонебезпечний спосіб, чи призвели з необережності до смерті людини чи інших тяжких наслідків”);
  • ст. 214 (“вандалізм”). Карається штрафом у розмірі до сорока тисяч рублів або примусовими роботами;
  • ст. 205 (“терористичний акт”). Карається позбавленням волі терміном від десяти до п’ятнадцяти років.

РосФінМоніторинг долучив Зізу до “переліку терористів і екстремістів”.