Лукашенко ввів смертну кару за державну зраду

Самопроголошений президент Білорусі, диктатор Олександр Лукашенко підписав закон, який передбачає смертну кару для чиновників і військових за скоєння “державної зради”.

Про це повідомляє білоруське пропагандистське видання “Белта”.

Лукашенко схвалив закон “Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності”.

“Законом передбачається поширення кримінальної відповідальності за зраду державі, вчинену службовою особою, на всіх осіб, які обіймають державні посади. При цьому за зраду державі, вчинену службовою особою або військовослужбовцем, запроваджується можливість застосування виняткової міри покарання – смертної кари”, – пише білоруська пропаганда.

Також за низку злочинів “антидержавної спрямованості” встановлюється додаткове покарання — штраф в розмірі до 50 тис. базових величин. Цей захід нібито покликаний забезпечити “безумовне відшкодування збитків, заподіяних такими вчинками”, і позбавлення осіб, які їх скоїли, засобів для продовження злочинної діяльності.

Крім того, законом запроваджується кримінальна відповідальність за пропаганду тероризму, дискредитацію збройних сил Білорусі, інших військ і військових формувань, воєнізованих організацій та порушення вимог щодо захисту державних секретів.

Одночасно новим законом передбачається звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які здійснювали підготовку до нападу на установи, що користуються міжнародним захистом, або до вчинення диверсії, але відмовилися від своїх намірів і посприяли в запобіганні зазначеним злочинам.

Нагадаємо, навесні 2022 року в Білорусі ухвалили закон про смертну кару за спробу теракту.