Міжнародний кримінальний суд порушить дві справи про воєнні злочини, скоєні Росією в Україні – NYT

Міжнародний кримінальний має намір відкрити дві справи про воєнні злочини, скоєні Росією під час повномасштабного вторгнення в Україну, і буде вимагати видачі ордерів на арешт кількох людей.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на офіційних осіб, «обізнаних про рішення».

У рамках першої справи прокурори розслідуватимуть випадки викрадення українських дітей, від малечі до підлітків.

За даними розслідувачів, минулого року кремль розробив програму депортації дітей до рф. У рамках цієї програми росіяни вивозили дітей з України та поміщали їх до дитячих та групових будинків.

Москва не приховує існування цієї програми, проте представляє її як «гуманітарну місію» із захисту осиротілих чи покинутих українських дітей.

У другому випадку суд у Гаазі розгляне безперервні атаки росії на цивільну інфраструктуру України, включаючи системи водопостачання, газопостачання та електростанції. Співрозмовники видання зазначили, що такі об’єкти навіть близько не можуть вважатися законними воєнними цілями.

Поки що неясно, кому звинувачують у цих справах. Деякі експерти пропонують звинуватити у воєнних злочинах російського диктатора володимира Путіна, оскільки Міжнародний суд не визнає імунітет глави держави під час розслідування подібних справ.

При цьому у виданні наголошують, що ймовірність судового розгляду залишається невеликою, оскільки суд не може розглядати справи заочно, а рф навряд чи видасть своїх чиновників.

Якщо справи будуть відкриті, вони будуть містити перші міжнародні звинувачення, висунуті з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.