Насильство до вкрадених Росією та вивезених до Криму українських дітей застосовував колишній беркутівець Астахов – The Insider

Колишній співробітник «Беркуту» Валерій Астахов вчиняв насильницькі дії щодо незаконно депортованих до Криму українських дітей.

Про це повідомляє The Insider.

Як зазначає видання, вдалося встановити людину, яка застосовувала насильство та залякувала українських дітей, вивезених до російських таборів. Ним виявився колишній співробітник «Беркуту» Валерій Астахов, який брав участь у подіях на Майдані. Його дані є в базі даних «Миротворця». За цими даними, Астахов служив у МВС України, але після анексії Криму прийняв громадянство РФ і перейшов на службу до МВС РФ у Євпаторії.

Журналістка The Insider показала фотографії Астахова хлопчику, який розповів виданню про побиття українських дітей у таборі, він упізнав його.

Відомо, що у 2014 році Астахов уже вивозив дітей зі Слов’янська до Ростовської області. Як писав «Комерсант», тоді було вивезено 38 осіб, у тому числі 21 дитину віком від 2 місяців до 12 років, їх супроводжував Астахов. Він стверджував, що автобус із біженцями мали намір розстріляти українські нацгвардійці, підтвердження його слів не знайшли.

23 березня 2023 року в Україну повернулися 17 дітей, яких окупаційна влада Херсонської області ще у жовтні минулого року відправила «на відпочинок» до дитячих таборів на території анексованого Криму. Обіцяли, що діти поїдуть туди на десять днів, але вони провели там пів року.

Журналістка поговорила з дітьми, які повернулися, та їхніми батьками в Києві. За словами 16-річного Віталія, дітей били, їм погрожували та тримали у підвалі. Як розповів Віталій, дівчинку з Херсону вдарили залізною палицею з такою силою, що в неї на спині залишився «синець смугою».

У таборі «Дружба» в Євпаторії Астахов відводив дітей у підвал, показував цю палицю і погрожував, що за підтримку України битиме. «Він казав: «Закрию в підвалі, там сидітимете, підпорядковуватиметеся мені», – розповів Віталій про Астахова. За словами дитини, у таборі «Дружба» не було постільної білизни, лише брудний матрац та подушка.

Як повідомляється, не всі діти зіштовхнулися в таборах з жорстоким поводженням, але всі говорять про погані умови та неякісну їжу.

Станом на кінець 2022 року Регіональний центр прав людини задокументував 400 випадків депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Зараз правозахисники працюють над створенням юридичного механізму для їхнього повернення, повідомила експертка РЦПЛ Катерина Рашевська в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

Детальніше читайте текстову версію інтерв’ю: Роман Мартиновский та Катерина Рашевська про наслідки видачі Путіну ордера на арешт та повернення депортованих дітей в Україну

  • Як повідомлялось, Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив, що Росія порушує фундаментальні принципи захисту дітей у воєнний час, видаючи українським дітям російські паспорти та віддаючи їх на усиновлення громадянам РФ.
  • Омбудсмен України Дмитро Лубінець заявив, що на території Росії можуть перебувати близько 150 тисяч незаконно вивезених українських дітей.
  • Уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарія Герасимчук заявила, що Росія має чітку політику щодо українських дітей та використовує щонайменше п’ять сценаріїв для незаконного переміщення дітей з України на територію РФ.