Президенту “Мотор Січ” Богуслаєву повідомили про нову підозру: блокував передання гелікоптерів силам оборони

Колишньому президенту «Мотор Січі» В’ячеславу Богуслаєву повідомили про ще одну підозру за те, що він наказав зняти лопаті з гелікоптерів, щоби ними не скористалися українські військові.
Про це повідомляють Офіс генпрокурора.

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення росії Богуслаєв блокував передавання гелікоптера. Він надав вказівки працівникам підприємства приховати документи на гелікоптери, коли у квітні до нього звернулися представники Головного управління розвідки Міноборони щодо отримання гелікоптера МІ-2 для виконання бойових завдань на фронті.

Документи приховували для того, щоби пілоти не могли сісти за штурвал гелікоптера без спеціальних формулярів. Також Богуслаєв наказав розукомплектувати техніку — зняти лопаті та заховати їх.

Тож тепер Богуслаєв отримав підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ (ст. 114-1 Кримінального кодексу). За це загрожує від 5 до 8 років ув’язнення.

Нагадаємо:

  • У березні 2021 року РНБО України ухвалила рішення про повернення заводу «Мотор Січ» у державну власність. На такий крок держава зважилася після того, як Богуслаєв продав понад 50% акцій підприємства, які йому належали, китайській Skyrizon Aircraft Holdings Limited за 250 млн доларів.
  • 4 серпня 2020 року група DCH українського олігарха Олександра Ярославського заявила, що спільно з китайськими інвесторами, що представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited, розвиватимуть авіапідприємство «Мотор Січ» і українське авіабудування.
  • 20 листопада АМКУ відхилив заявку DCH Олександра Ярославського і його китайських партнерів Skyrizon про покупку контрольного пакету акцій ПАТ «Мотор Січ».
  • Пов’язаний із китайською армією холдинг цікавили технології створення турбореактивних двигунів для літаків і крилатих ракет для китайської авіаційної промисловості. Проти передачі цих технологій Китаю виступали США.