Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт щодо працівників ФСБ в Криму, які переслідували журналістку Андрієвську

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох співробітників окупаційного УФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополю, які переслідували українську журналістку Анну Андрієвську в Криму в березні 2015 року.

Про це повідомили в прокуратурі АРК.

Обвинувачені – колишні працівники Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим, які  напочатку окупації Криму Росією у лютому 2014 року зрадили присязі та перейшли на бік ворога, обійнявши посади старшого слідчого-криміналіста та спеціаліста І категорії (експерта) сформованих окупаційною владою підрозділів «УФСБ Росії по Республіці Крим і місту Севастополю».

“Реалізуючи політику держави-окупанта щодо згортання свободи слова, утисків та порушення прав журналістів у Криму, “правоохоронці” здійснювали кримінальне переслідування української журналістки у зв’язку з її професійною діяльністю, а саме за публікацією статей, у яких об’єктивно висвітлювалися події на території півострову після окупації”, – повідомили в прокуратурі. 

За матеріалами слідства, у березні 2015 року «слідчі»  незаконно проникли до квартири потерпілої та її батьків у Красногвардійському районі Автономній Республіці Крим. Всупереч волі власників житла, погрожуючи застосуванням насильства у разі опору або непокори, незаконно провели обшук, висуваючи вимоги щодо надання фактично відсутніх речей та документів. Також ними були вилучені речі та документи, які належали особисто журналістці і могли бути пов’язані із здійсненням нею професійної діяльності.

У результаті незаконних дій окупаційних “правоохоронців” потерпілій обмежено в’їзд на територію півострова.

Дії обвинувачуваних кваліфіковано як: переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, здійснюване групою осіб за попередньою змовою (ч. 2  ст. 171 КК України); незаконне проникнення до житла, незаконне проведення в ньому обшуку з погрозою застосування насильства (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 162 КК України), державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України).

Співробітникам ФСБ в Крмиу загрожує позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років.

Нагадаємо:

  • 13 березня 2015 року співробітники ФСБ провели обшук за місцем реєстрації авторки Центру журналістських розслідувань Анни Андрієвської, яка була змушена покинути Крим після його окупації в 2014 році. ФСБ порушила проти неї кримінальну справу за статтею 280.1 КК РФ (публічні заклики до посягання на територіальну цілісність РФ). Приводом для порушення справи стала стаття журналістки на сайті Центру журналістських розслідувань про волонтерів батальйону «Крим».
  • У березні 2015 року обшук в рамках цієї «кримінальної справи» також був проведений у квартирі батьків  редакторки Центру журналістських розслідувань Наталії Кокоріної. Після обшуку журналістка була доставлена ​​в управління ФСБ, де її допитували протягом шести годин в якості свідка у «справі». Після Кокоріну відпустили, вилучивши у неї особистий ноутбук. Згодом журналістка вимушено покинула Крим. Також  на допити  в ФСБ в Сімферополі викликалась колишня редакторка Центру журналістських розслідувань Анна Шайдурова.
  • У квітні 2015 року з фактом незаконного обшуку співробітниками ФСБ в будинку батьків Андрієвської прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.162 КК України (порушення недоторканості житла).
  • В червні 2019 року Солом’янський райсуд Києва зобов’язав РФ виплатити понад один мільйон гривень компенсації журналістці Анні Андрієвській, яка змушена була покинути окупований Крим і зазнала переслідувань з боку ФСБ.