Суд РФ засудив кримчанина Аметхана Абдулвапова до 10,5 років тюрми за звинуваченням у “тероризмі”

Південний окружний військовий суд оголосив вирок Аметхану Абдулвапову, фігуранти так званої “справи Хізб ут-Тахрір”. Його визнано винним в “участі в терористичній організації” та засуджено до 10 років та 6 місяців позбавлення волі. 

Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

21 лютого 2023 року державний обвинувач Владислав Кузнєцов запросив для 34-річного політв’язня 12 років колонії суворого режиму, перші п’ять з яких він має провести у в’язниці – найсуворіших умовах. Крім цього, прокурор попросив для нього обмеження протягом півтора року після звільнення.

Сторона захисту не погодилася повністю з цим вироком, назвавши його незаконним та необґрунтованим.

Версія звинувачення щодо терористичної діяльності будується на свідченнях прихованого свідка «Ісмаїлова». У суді він повідомляв, що з Аметханом Абдулваповим познайомився в середині 2015 року в будинку у імама Раїфа Февзієва, який був засуджений у справі «Хізб ут-Тахрір» на 17 років колонії. За словами «Ісмаїлова», там збиралися кілька чоловіків мусульман та обговорювали релігійні питання щодо законів держави з ісламською формою правління та залучення нових учнів до організації. Абдулвапов, стверджує свідок, справляв враження «розбирається в ідеології». Однак прикладів якоїсь протиправної діяльності з боку Абдулвапова він навести не зміг.

«Я не маю жодного відношення до тероризму. Відпустіть мене із зали суду до моєї родини, до моїх дітей», — сказав Аметхан Абдулвапов у своєму останньому слові у суді.

Судовий процес у справі Аметхана Абдулвапова тривав близько року. Захист доводив непричетність кримського татарину до терористичної діяльності. Адвокати Рефат Юнус та Тамара Одинченко заявляли про відсутність доказів провини та суперечливі свідчення свідків.