Суд в Естонії заарештував трьох проросійських політиків, один з них недавно відвідав окупований Маріуполь

Харьюський повітовий суд взяв під варту на два місяці двох громадян Естонії та одного росіянина, яких підозрюють у створенні зв’язків проти Естонської Республіки.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє ERR.

Лідера Koos Айво Петерсона,  а також Дмитрія Роотсі та Андрея Андронова було затримано в ніч на 10 березня за підозрою у створенні зв’язку проти Естонської Республіки. Петерсон і Роотсі – громадяни Естонії, Андронов – громадянин Росії з постійною посвідкою на проживання в Естонії.

Підозри пред’явлено за статтею 235(1) Пенітенціарного кодексу, у якій ідеться про створення або підтримання стосунків з іноземною державою, іноземною організацією або особою, яка діє за завданням іноземної держави, з метою вчинення злочину. За цією статтею можна отримати до шести років в’язниці.

Айво Петерсон, лідер руху “Koos/Разом”, балотувався на виборах до Рійгікогу за списком Об’єднаної лівої партії Естонії в Іда-Вірумаа і отримав там 3969 голосів. Цього не вистачило, щоб потрапити до парламенту.

Петерсон у своїх заявах неодноразово підтримував дії Російської Федерації, а нещодавно відвідав окуповані території України, зокрема Донецьк і Маріуполь, з його слів – за сприяння “благодійної організації” з Росії. Там Петерсон записав декілька роликів, де натякав, що з Росією “не варто зв’язуватися” і жодним чином не згадав скоєних російською армією злочинів проти України.

Суспільний мовник після того брав у нього інтерв’ю, де політику поставили багато запитань про поїздку. Петерсон сказав, що окуповані території “окуповані з нашої точки зору, і, вочевидь, з точки зору України, а сама Росія вважає, що у неї є “певна перевага” у цьому регіоні”. Коли Петерсона спитали, яка його власна думка, він сказав, що “нічого не думає, виступає за мир і старається не зачіпати ні тих, ні інших”.

На думку суду, чоловіки можуть ухилитися від кримінального провадження, поки перебувають на волі. Також є ризик, що вони можуть продовжити вчиняти злочини.