Суд забов’язав ексголову Нафтогазу Коболева надіти електронний браслет

Вищий антикорупційний суд зобовʼязав ексголову НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва носити електронний браслет.

Відповідне рішення суд ухвалив 14 березня.

Прокурори подали клопотання про зміну запобіжного заходу Коболєву на тримання під вартою з правом внесення застави 365 млн гривень. Та суд вирішив накласти на Коболєва додатковий обов’язок: носити електронний браслет. Застава залишається 229 млн гривень.

Нагадаємо, напочатку 2023 року Національне агенство з питань запобігання корупції та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру колишньому голові правління “Нафтогаз України” Андрію Коболеву. Його підозрюють в заволодінні у 2018 році понад 229 млн грн.

Нагадаємо, у 2018 році Андрій Коболєв отримав премію в $7,9 млн (і перевів їх мамі в Америку), а комерційний директор компанії Юрій Вітренко – $ 6 млн премії за перемогу в Стокгольмському арбітражному суді в суперечці з “Газпромом” за транзитним контрактом.

Загальний обсяг премій менеджменту “Нафтогазу” в кількості 41 людина затверджено на рівні 1% від суми виграшу в арбітражі (4,6 млрд дол. США) у 46,3 млн доларів.

Державна аудиторська служба стверджувала, що Коболєву сплатили 228 млн грн премії у порушення поставни уряду. Однак “Нафтогаз” звернувся до суду з проханням визнати протиправним і скасувати цю вимогу.