Суддям можуть дозволити розглядати справи дистанційно

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 9151 про внесення змін до процесуальних кодексів щодо особливостей роботи судів та суддів під час дії воєнного чи надзвичайного стану.  Депутати пропонують надати можливість дистанційного здійснення правосуддя.

Законопроєкт “Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України та Господарського процесуального кодексу України щодо особливостей роботи судів та суддів під час дії воєнного чи надзвичайного стану” оприлюднено 28 березня.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що наразі суди зобов’язані працювати та відправляти правосуддя незважаючи на всі ризики для життя та здоров’я учасників судового процесу, суддів та працівників апарату суду.

При цьому, якщо сторони судового процесу мають право брати участь в розгляді справи дистанційно, то судді та секретарі такої можливості позбавлені.

Враховуючи те, що в Україні багато судів знаходяться у небезпечній близькості до районів бойових дій, існують вагомі причини для того, щоб надати суддям, секретарям судів та іншим сторонам можливість брати участь у засіданнях онлайн.

При цьому таке право пропонується надати лише у випадку, якщо у відповідному суді введено особливий режим роботи суду та суддів для забезпечення безпеки учасників судового процесу, суддів та працівників апарату суду, для запобігання зупиненню чи затягуванню розгляду справ.

Особливий режим роботи суду та суддів може передбачати:

  • участь суддів та/або секретаря у судовому засіданні дистанційно у режимі відеоконференції, зокрема поза межами зали судових засідань, приміщення суду із застосуванням власних технічних засобів;
  • дистанційне виготовлення та підписання судових рішень та процесуальних документів, зокрема кваліфікованим електронним підписом без складання їх паперового оригіналу.

У разі прийняття даного закону він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.