“Суд” російських терористів “засудив” правозахисника Максима Буткевича до 13 років колонії суворого режиму

Незаконно створені російськими терористами “суди” на тимчасово окупованих територіяї Донецької та Луганської областей України оголосили вироки взятим раніше в полон українцям: правозахиснику, співзасновнику Громадського радіо та військовому Максиму Буткевичу, а також військовим Віктору Похозею та Владиславу Шелю.

Про це повідомляє Слідчий комітет РФ.

Окрім Буткевича, вироки оголосили військовим Віктору Похозею та Владиславу Шелю — до 8,5 та 18,5 років ув’язнення у колоныъ суворого режиму.

Окупанти звинуватили українців у «жорстокому поводженні з цивільним населенням і застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів». Буткевича терористи звинуватили також у нібито «замаху на вбивство двох осіб» та «умисному пошкодженні чужого майна». Зокрема росіяни стверджують, що Буткевич з 20 березня минулого року проходив військову службу у батальйоні «Берлінго» ЗСУ на посаді командира взводу. 4 червня 2022 року в Сєвєродонецьку він нібито «здійснив постріл із протитанкового гранатомета по під’їзду житлового будинку. В результаті двоє цивільних осіб отримали тілесні ушкодження, також було знищено майно».

Слідчий комітет РФ запевняє, що Буткевич і Похозей нібито визнали провину.

Нагадаэмо, з початком повномасштабної війни правозахисник, журналіст і співзасновник та член ГО «Громадське радіо» Максим Буткевич поставив на паузу свою діяльність із допомоги біженцям, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність і пішов служити в ЗСУ. Торік влітку він потрапив в полон до росіян.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.