У Білорусі ексголовредакторку опозиційного видання TUT.by засудили до 12 років ув’язнення

Мінський міський суд (Былорусь) засудив до 12 років колонії загального режиму колишню головну редакторку опозиційного  видання TUT.by Марину Золотову та колишню генеральну директорку Людмилу Чекіну.

Про це повыдомляє Белсат.

Золотову звинуватили в ухиленні від сплати податків в особливо великому розмірі, розпалюванні ворожнечі та закликах до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь.

Чекіну звинуватили в ухиленні від сплати податків, організації навмисних дій, спрямованих на розпалювання ворожнечі та заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь.

Відповідні вироки оприлюднила суддя Мінського міськсуду Валентина Зенькевич.

Вирок станом на момент публікації новини не набрав законної сили, його можна оскаржити в апеляційному суді.

Ще три фігурантки у справі виїхали за кордон після звільнення із СІЗО. Це редакторка TUT.by Ольга Лойко, кореспондентка Олена Толкачова та юрисконсульт Катерина Ткаченко. Влада Білорусі оголосила їх в розшук, справи проти них поки що зупинили.

Журналісти Белсату уточнили, що напередодні вироку державне телебачення Білорусі випустило фільм, присвячений TUT.by. Портал звинуватили не лише в керуванні протестами у 2020 році, а й у провокуванні девальвації, “брехні” про невдоволення людей діями влади Лукашенка під час пандемії ковіду та інших “злочинах”.