У Лондоні зібрали майже 5 млн доларів на роботу Міжнародного кримінального суду в Україні

МІжнародний кримінальний суд у Гаазі

Міністри юстиції понад 40 країн світу  зобов’язались виділити 4,9 мільйона доларів на підтримку розслідувань Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів в Україні.

Про це міністри домовились на конференції з питань воєнних злочинів у Лондоні 20 березня, повідомляє AP.

Як наголосив міністр юстиції Британії Домінік Рааб на початку конференції, “ми поділяємо переконання, що президент Путін і все керівництво повинні бути притягнуті до відповідальності”.

“Тож переконаймось, що ми підкріплюємо наші слова справами, що ми підкріплюємо нашу моральну підтримку практичними засобами для ефективного розслідування цих жахливих злочинів”, – додав він.

За словами Рааба, конференція сприяла залученню додаткового міжнародного фінансування для МКС, а також інших пропозицій ресурсів від європейських країн, зокрема підтримки в проведенні розслідувань і судово-медичну експертизу.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан сказав, що ордер на арешт Путіна – це не момент тріумфу, а “похмура подія”, яка нагадує світові, що спільні міжнародні дії є ключем до встановлення справедливості для України.

Раніше Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої при президентові РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Суд визнав, що є достатні підстави вважати, що Володимир Путін та Марія Львова-Бєлова несуть відповідальність за військовий злочин у вигляді незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих територій України до Російської Федерації, на шкоду українським дітям.

Нагадаємо:

  • 1 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки воєнних злочинів та злочинів проти людяності.
  • 2 березня до Канцелярії прокурора МКС звернулися 39 країн-учасниць Римського статуту, що дозволило прокурору негайно взятися за розслідування.
  • Група слідчих Міжнародного кримінального суду в Гаазі виїхала до України для розслідування за колективним міжнародним позовом проти Росії щодо її воєнних злочинів.
  • Міжнародний кримінальний суд уже цієї зими може почати розгляд першої справи, відкритої за фактами воєнних злочинів росії в Україні з початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 р.