Український суд оголосив перший вирок за незаконний призов кримчан до армії РФ: до 11 років тюрми засуджено “військового комісара”

Український суд виніс вирок громадянину РФ, «військовому комісару Сімферопольського району і міста Алушти Республіки Крим» Костянтину Качарову. Його визнано винним у скоєнні військового злочину через незаконний призов мешканців окупованого Криму до Збройних сил Росії та засджено до 11 років позбавлення волі. 

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим.

“Засуджений, громадянин Російської Федерації, у 2018 році обійняв посаду «військового комісара Сімферопольського району та міста Алушти Республіки Крим». Він здійснював реалізацію політики РФ та її окупаційної адміністрації, спрямованої на проведення незаконних призовних кампаній населення півострова до російських збройних сил. Відтак, реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва держави-окупант, обвинувачений безпосередньо  розробляв плани та організовував проведення 5 призовних кампаній кримчан у відповідних районах окупованого півострова”, – повідомили в прокуратурі.

У відомстві не називають ім’я засудженого. За інформацією сайту «уряду Республіки Крим» посаду «військового комісара Сімферопольського району та міста Алушти Республіки Крим» з 24 листопада 2018 року займає Качаров Костянтин Радікович.

З 2015 року ворог регулярно проводить призовні кампанії та залучає жителів півострова до служби в армії РФ. Після повномасштабного вторгнення РФ окупанти розпочали також незаконну мобілізацію кримчан.  Наразі повідомлено про підозри у вчиненні аналогічних воєнних злочинів 10 військовим комісарам різних районів окупованого Криму. На розгляді в судах перебувають 3 обвинувальні акти.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора МКС.
  • 14 грудня 2020 року МКС оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі. В ньому, зокрема, йдеться і про примус до служби в збройних силах ворожої держави в окупованому Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).