Утримання одного російського військовополоненого коштує Україні 10 тисяч гривень на місяць

За підсумками 2022 року, з урахуванням забезпечення табору, витрати України на утримання одного російського військовополоненого становлять близько 10 тисяч гривень на місяць.

«Якщо говорити про більш-менш нормально прораховану вартість утримання полоненого в таборі за підсумками 2022 року, з урахуванням забезпечення табору, з податками, зарплатами, комунальними витратами, – ця сума складає близько 10 тисяч гривень на одного полоненого в місяць», – повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в інтерв’ю Укрінформу.

Раніше у Мін’юсті говорили про 3 тисячі гривень на місяць на утримування одного російського військовополоненого, але тоді йшлося лише про витрати на харчування й компослуги.

За словами Висоцької, у 2022 році не підбивали підсумків вартості утримання ув’язнених в СІЗО, але за підсумками 2021 року ця сума становила близько 130 тисяч гривень на рік. Тоді на одного утримуваного також було близько 11 тисяч гривень на місяць.

У січні 2023 року російський публіцист Сергій Лойко, який знімає в Україні документальні фільми про ЗСУ, опублікував відео з табору, де утримують військовополонених РФ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter