В Білорусі Нобілевського лауреата Біляцького засудили до 10 років колонії

Суд у Білорусі оголосив вирок лауреату Нобелівської премії миру, голові правозахисного центру “Вясна” Олесю Біляцькому. Його засудили до 10 років ув’язнення за нібито “фінансування антиурядових протестів і контрабанду грошей”.

Рішення 3 березня ухвалив суд Ленінського району Мінська, повідомили у правозахисній організації “Вясна”.

Суд також призначив  9 років увʼязнення заступнику очільника “Вясны” Валентину Стефановичу. Координатора акції “Правозахисники за вільні вибори” Володимира Лабковича засудили до 7 років позбавлення волі, а правозахисника “Вясны” Дмитра Соловйова – до 8 років колонії заочно.

Суддя Марина Запасник заявила, що засуджені “злочинним шляхом” через “контрабанду, організовану злочинною групою”, заволоділи сумою у розмірі 752 438 рублів 62 копійки. Тож з правозахисників хочуть стягнути, з урахуванням штрафу, 1 270 438 рублів та 62 копійки. Це майже 450 000 $.

Нагадаємо, проти правозахисного центру “Вясна” в березні 2021 року було відкрито справу за статтею про “організацію та участь у групових діях, що грубо порушують громадський порядок”. Тоді відбулися обшуки в офісах регіональних відділень центру, у квартирах членів організації, виклики на допити та інші процесуальні дії.

Причиною кримінального переслідування членів та волонтерів з боку авторитарного політичного режиму Олександра Лукашенка на тлі безпрецедентних репресій у країні громадські активісти назвали саме активну правозахисну діяльність.