В Білорусі суд заочно засудив опозиціонерку Тихановську до 15 років тюрми

Мінський міслький суд у Білорусі заочно засудив екскандидатку в президенти Білорусі Світлану Тихановську до 15 років колонії. Її визнали винною у “змові, вчиненій з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом”.

Про це повідомляє правозахисний центр “Вясна”.

Вирок оголосив суддя Петро Орлов. Державне обвинувачення у цій справі підтримував прокурор Михайло Ковальов.

Також суд оголосив вироки іншим фігурантам так званої «справи Координаційної ради», суддя заочно засудив обвинувачених до наступних строків:

  • Павла Латушка – 18 років позбавлення волі в колонії посиленого режиму
  • Ольгу Ковалькову – 12 років позбавлення волі
  • Сергія Ділевського – 12 років позбавлення волі
  • Марію Мороз – 12 років позбавлення волі

Також Тихановську звинуватили у “створенні екстремістського формування та керівництві ним, публічних закликах до захоплення влади та діях, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі”.

Білоруський режим також засудив опозиційного політика, ексдипломата Павла Латушко. Йому заочно призначили 18 років суворого режиму у виправній колонії.

Нагадаємо, в грудні 2021 року суд у Гомелі засудив чоловіка Тихановської Сергія до 18 років колонії посиленого режиму. В цій справі було засуджено ще п’ятьох обвинувачених. Вони отримали від 14 до 16 років.

Сергій Тихановський – білоруський блогер, автор каналу You Tube “Країна для життя”, в якому він відкрито говорив про проблеми, які є в Білорусі. Центральна виборча комісія відмовила йому в реєстрації в якості кандидата в президенти. Пізніше він затриманий і відтоді перебуває під вартою. Його визнано політв’язнем.

Після арешту чоловіка Тихановська заявила, що балотуватиметься замість нього на президентських виборах. 14 серпня 2020 року, ЦВК Білорусі офіційно оголосила Олександра Лукашенка переможцем президентських виборів. Згодом Тихановська заявила, що набрала від 60 до 70 % голосів та звернулася до західних країн з проханням закликати до повторних виборів.