В РФ кримських фігурантів “справи Хізб ут-Тахрір” Ельдара Кантимірова та Тимура Ялкабова утримують у ШІЗО

Кримськотатарських політв’язнів Тимура Ялкабова та Ельдара Кантимірова, фігурантів так званої “справи Хізб ут-Тахрір” вже місяць утримують у штрафному ізоляторі. Уілька місяців тому їх етапували у в’язницю Димитровграда Ульянівської області Росії.

Про це повідомляє  “Суспільне” з посиланням на дружину Ельдара Кантимірова.

Вона зазначила, що разом з ними утримують хлопця, якого мали екстрадувати, але не встигли.

“Як тільки закінчується один термін, їм одразу продовжують під різними приводами. Я писала до суспільної наглядової комісії, прокуратури, вони приходили, але полегшення немає”, – розповіла Ельвіна Усеїнова.

За словами Ельдара Кантимірова — це наказ ФСБ безпосередньо проти кримських татар та громадян України.

“Їх кілька разів допитували на предмет громадянами якої держави вони себе вважають, чий Крим тощо. Вони завжди однозначно висловлюють свою позицію”, – сказала дружина політвʼязня.

Усеїнова наголосила, що наразі до них звертаються жорстоко саме як до громадян України.

Нагадаємо, 2017 року Ельдар Кантиміров виходив з одиночним пікетом з плакатом “Кримські татари – не терористи”, протестуючи проти утисків кримських татар за національною і релігійною ознакою. Російські окупанти оштрафували чоловіка на 10 тисяч рублів та були натяки та натякали йому, щоб він покинув Крим.
10 червня 2019 року російські силовики провели вісім обшуків в Алуштинському і Білогірському районах Криму. Під час цих обшуків вони арештували вісьмох кримських татар, серед яких був й Ельдар Кантиміров.
Російський суд засудив Кантимірова до 12 років позбавлення волі, Ялкабова – до 17 років.