В РФ шестикласницю, яка намалювала малюнок проти війни, запроторили у соціальний центр, на батька відкрили кримінальну справу

В Росії мешканку міста Єфремов, ученицю шостого класу Машу Москалькову, яка у школі намалювала малюнок проти війни в Україні, помістили у соціально-реабілітаційний центр. На батька дівчинки відкрили кримінальну справу за “дискредитацію російської армії”, йому загрожує позбавлення батьківських прав та позбавлення волі. 

Про це розповідають правозахисники “ОВД-Инфо”.

Торік у квітні у школі міста Єфремов (РФ) учням дали завдання намалювати малюнок на підтримку російських військових у війні проти України.

Маша Москалькова намалювала російський та український прапори, російською мовою написала “Ні війні”, а українською — “Слава Україні”. На малюнку також зобразила жінку з дитиною, у бік яких летять ракети з боку Росії.

Батько дівчинки 54-річний Олексій Москальков, який виховує її один, розповідає, що після цього вчителька пішла до директорки, а та викликала поліцію. Сама директорка каже, що не робила цього.

“Коли приїхали співробітники та чекали на Машу біля входу, питаючи у всіх дітей прізвище та ім’я, донька одразу зрозуміла, в чому справа. Їй вдалося вислизнути: вона назвалася чужим прізвищем. Прибігла додому, захекавшись, каже: „Тату, мене мало не схопила поліція, я намалювала малюнок“. Донька була налякана, я пообіцяв, що наступного дня прийду до школи та чекатиму її до кінця уроків”, – розповідав чоловік.

Наступного дня Олексія разом з донькою зі школи забрали до відділку, де на нього склали перший протокол за “дискредитацію російською армії”. Стосувався він коментаря чоловіка у соцмережі “Однокласники”. Він під одним з дописів написав: “Армія Росії”. Ґвалтівники поряд з нами”.

Чоловік розповідав, що донька казала, що боїться йти до школи, однак він переконав її, що все буде добре. Наступного дня Олексію подзвонили та покликали до навчального закладу, де його доньку вже допитувала ФСБ.

“Я вдягся, прилетів туди. Мене зустріли феесбешники. Я спитав: „Де моя дочка?“ Відповіли, що вона в сусідньому кабінеті, з нею проводять розмову. Три з половиною години вони розповідали мені, що я неправильно виховую дитину: говорили, її відберуть, а мене посадять”, – говорив Олексій.

Відтоді Маша до школи не ходила, а торік у грудні до будинку родини приїхали силовики з обшуком: вони забрали всі гроші, які зберегла сім’я, та сфотографували малюнок дівчинки. Школярку відправили до соціально-реабілітаційного центру, а її батька – на допит.

Силовики показали Олексію скриншот коментаря Маші у соцмережі під дописом щодо російських військових, які “гинуть, не шкодуючи свого життя”. Дівчинка написала: “А за яку суму вони там гинуть — за двісті тисяч на місяць чи трохи більше?”.

Олексій каже, що ефесбівці били його головою об підлогу, увімкнувши на всю гучність гімн Росії, а потім відкрили на нього вже кримінальну справу щодо “дискредитації російської армії”, за якою йому загрожує ув’язнення.

Чоловік зміг забрати доньку та поїхати в інше місто, але й там його знайшли, доньку забрали у притулок, а його відправили під домашній арешт. Дівчинку мали б повернути батьку додому, але посадовці відмовляються.

Журналістці, які подзвонили поцікавитись долею Москалькової, у притулку сказали, що не відпустили шестикласницю і не збираються цього робити. Причин посадовці не називають та попросили журналістку “перестати писати про Машу”.

Батька та матір, яка не проживає з родиною багато років, збираються позбавити батьківських прав.

Адвокат Олексія Москалькова Володимир Білієнко каже, що через те, що Машу не випускають з притулку, її батько лишився сам без їжі та без можливості вийти на вулицю. Якщо хто з сусідів буде контактувати з ним, то це загрожує поверненням до СІЗО.