Суд оголосив вирок меру Полтави, який оплачував домробітниць з бюджету: 5 років умовно за розтрату

Вищий антикорупційний суд оголосив вирок міському голові Полтави Олександру Мамаю. Його визнано винним в організації розтрати 570 тисяч грн та засуджено до 5 років позбавлення волі умовно з відстороненням від посади на 1 рік.

Про це повідомляє пресслужба Cпеціалізованої антикорупційної прокуратури

“Колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та Полтавським міським головою. Відповідно до вищевказаної угоди суд визнав міського голову винуватим в організації розтрати майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, а також в організації внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що у підсумку завдало місцевому бюджету понад 570 тис. грн збитків, тобто у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 191 та ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України”, – повідомили у відомстві.

За матеріалами справи, Олександр Мамай, перебуваючи у змові з директором та бухгалтером комунальної організації “Інститут розвитку міста”, влаштував на роботу 2 осіб, які не виконували роботу на підприємстві, а вели домашнє господарство у помешканні мера та його близького оточення. Щоб виплачувати їм зарплати, держслужбовці вносили до табелів обліку використання робочого часу недостовірні дані. Це призвело до завдання збитків понад пів мільйона гривень збитків місцевому бюджету.

“Зважаючи, що мер міста відшкодував завдані збитки, повністю визнав свою провину та щиро кається, суд призначив йому покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими чи адміністративно-господарськими функціями строком на 1 рік. На підставі ст. 75 КК України суд звільнив особу від покарання з іспитовим строком 1 рік”, – розповіли у САП.

Нагадаємо, на початку липня минулого року керівниці та трьом працівникам підприємства “Інститут розвитку міста” оголосили про підозри. За інформацією слідства, у комунальне підприємство працевлаштували двох жінок, які були хатніми робітницями у будинку високопосадовця міської ради та його родини. Оплату здійснювали коштом “Інституту розвитку міста”, який фінансується із бюджету. Щомісяця кожна отримувала до 15 тисяч гривень. Загалом таким чином отримано понад 570 тисяч гривень. Мамай фігурував як свідок, однак у кінці липня набув статусу обвинуваченого.