Власниця турагентства в Криму допомагла окупантам вивезти на півострів тисячу українських дітей: прокуратура повідомила про підозру

War refugees from Ukraine at the Slovak border crossing Vysne Nemecke, on March 6, 2022. Ukrainians are fleeing the war after Ukraine was attacked by Russia. (CTK Photo/Ondrej Deml)

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру власниці одного з туристичних агентств  Криму. Вона допомогла росіянам вивезти з тимчасово окупованих територій України на півостров понад 1000 українських дітей. 

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, після окупації півострова підозрювана зареєструвала ТОВ “Туристична агенція “АТЛАС” відповідно до законодавства РФ. У 2022 році уклала контракт із незаконно створеним “Кримським федеральним університетом ім. Вернадського”.

За умовами договору, компанія підозрюваної надала послуги з перевезення неповнолітніх з території тимчасово окупованих Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей до Криму та назад для 1000 дітей і 64 супровідників. Підозрювана, за повідомленням СБУ, забезпечила подальше розміщення депортованих дітей на базі соціальних об’єктів у Криму. За “роботу” вона отримала з держбюджету РФ понад 15 млн рублів.

Неповнолітніх вивозили до Севастополя протягом вересня-жовтня минулого року під виглядом “добровільної евакуації”.

Серед потерпілих – сироти та сотні дітей, батьки яких були незаконно затримані окупантами під час спроби виїхати із зони бойових дій.

Нагадаємо:

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter