Кримського “суддю”, причетного до переслідування заступника голови Меджлісу Чийгоза, засуджено до 12 років

Суд в Україні оголосив вирок “судді”  незаконно створеного росіянами в Криму  «Київського районного суду м. Сімферополя» Дениса Диденко. За державну зраду його засуджено до 12 років позбавлення волі. 

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим.

За мтаеріалами слідства, після окупації півострова російськими збройними силами, засуджений зрадив присязі на вірність українському народу та обійняв посаду заступника голови  «Київського районного суду м. Сімферополя Республіки Крим».

Він причетний до незаконного кримінального переслідування учасників мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року.

“Вказаний суддя, у 2015 році ухвалив незаконне рішення про продовження строку тримання під вартою заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Пізніше, російська репресивна система незаконно засудила його до 8 років позбавлення волі. Своїми діями та рішеннями окупаційний суддя сприяв становленню незаконно створених судових органів та влади Росії в Криму, а також надавав допомогу представникам іноземної держави у проведенні підривної діяльності проти України”, – повідомили в прокуратурі.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 15 квітня по цій же «справі» був заарештований Алі Асанов, 7 травня в селі Грушівка під Судаком – Мустафа Дегерменджі.
  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його обвинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією.