Незаконно засуджена в Криму громадська активістка Ірина Данилович припинила голодування

Ірина Данилович. Фото: Кримський процес.

В Криму незаконно засуджена  за нібито “зберігання вибухівки” громадську активістку Ірина Данилович припинила голодування в обмін на обіцянку керівництва СІЗО провести медичне обстеження.

Про це пишуть “Грати” з посиланням на батька Броніслава Даниловича.

Ірина Данилович оголосила голодування 21 березня через відмову у наданні їй медичної допомоги. Данилович заявила, що вже чотири місяці в неї порушення слуху і вона постійно чує дзвін у лівому вусі, що завдає їй нестерпних мук.

Крім того, вона повідомила, що під час переїздів із Сімферополя до Феодосії її стан погіршується. Журналістка вважає, що вона перенесла мікроінсульт.

Нагадаємо, громадська активістка Ірина Данилович, яка була незаконно засуджена в Криму за нібито “незаконне зберігання вибухових речовин” до 7 років позбавлення волі, оголосила сухе голодування через ненадання медичної допомоги.

Співробітники ФСБ викрали у Феодосії Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я, 29 квітня 2022 року. Її обвинуватили у нібито «зв’язках з іноземною державою». Майже два тижні про місце перебування Данилович нічого не було відомо. Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Ій повідомили про підозру у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф.

Наприкінці 2022 року незаконний   “Феодосійський міський суд” визнав Ірину Данилович винною у нібито “незаконному зберіганні вибухових речовин” та засудив до 7 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму, а також зобов’язав сплатити штраф у розмірі 50 тисяч рублів.

Нагадаємо:

  • Ірина Данилович розповіла про побиття та тиск з боку ФСБ: «Я вважаю, що це затримання було схоже на викрадення, а не затримання. Мені не було надано жодних документів, що дозволяють це. Після того, як мене привезли до будівлі ФСБ Сімферополя, я повністю пройшла особистий огляд, записаний на камеру співробітниками ФСБ. При цьому у мене не було виявлено жодних вибухових речовин і в моєму чохлі лежали вічка, і це все було зафіксовано на камеру. Співробітники ФСБ віддали мені сумку з моїми речами, але за три дні вони її знову забрали. Висунули мені ці звинувачення тільки в ніч з 6 на 7 число, до цього жодних вибухових речовин у мене не було. Вибухові речовини виникли тільки після того, як вони забрали у мене сумку, я досі їх навіть не бачила, мені ніхто не показав, нічого не показав. Усі ці 8 днів я перебувала у підвалі ФСБ під незмінним психологічним тиском. Тому я вважаю, що це звинувачення вигадане та сфальсифіковане», — заявляла активістка.
  • Також журналістка повідомляла, що протягом місяця в неї розвивається отит, вона втрачає слух, втім медичної допомоги у СІЗО не отримує.