Прокуратура АРК передала до суду обвинувальний акт проти чотирьох кримських підприємців, які обслуговували окупаційні “ограни влади” в Криму

"Рада міністрів Республіки Крим" Фото: Яндекс

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт проти чотирьох підприємців тимчасово окупованого Криму. Їх обвинувачено в колабораціонізмі за співпрацю з російськими окупантами.

За матеріалами слідства, у 2022 році обвинувачені уклали контракти на поставку товарів та надання послуг окупаційним установам, що фінансуються з державного бюджету РФ. Серед них незаконно створені: «адміністрації» міст Сімферополя та Ялти, «Міністерство екології та природних ресурсів РК» та «структурні підрозділи МВС РК».

Загалом підприємці отримали з російського держбюджету понад 9 млн російських рублів (понад 4 млн грн). Один із підприємців уклав контракти з 7 окупаційними установами на загальну суму понад 6 млн російських рублів (понад 3 млн грн).

Прокуратура АРК не повідомляє імен обвинувачених. За даними Центру журналістських розслідувань, обвинувачуються: Гафаров Енвер Мурадович, Остах Геннадій Вікторович, Захаров Сергій Олександрович, Утікас Сергій Юрійович.

Згідно російського реєстру індивідуальних підприємців, Енвер Гафаров займається оптовою торгівлею комп’ютерів та програмного забезпечення. За даними системи СБИС, основним замовником послуг Гафарова є Департамент праці та соціального захисту населення Севастополя. За даними ресурсу Руспрофіль, Гафаров також уклав 7 угод з окупаційною «Адміністрацією Сімферополя» на загальну суму 2,6 млн рублів, а також надавав товари або послуги «Апарату Ради міністрів Криму» та «Міжнародному дитячому центру «Артек».

Остах Геннадій Вікторович є співзасновником і директором товариства з обмеженою відповідальністю «Наладочно-монтажное предприятие», що спеціалізується на ремонті електричного обладнання. За даними ресурсу Руспрофіль, основним замовником компанії є окупаційне «Сіністерство внутрішніх справ», з ним фірма уклала 3 контракти на загальну суму понад 68 мільйонів рублів. Також послуги компанії замовляли Керченський металургійний завод (2 контракти на понад 19 мільйонів) та «Кримтеплокомуненерго» (4 контракти на 38,5 мільйонів рублів).

Захаров Сергій Олександрович є директором компанії «Криммедіаком», яка займається діяльністю, що пов’язана з використанням обчислювальної техніки та інформаційних технологій. За даними Руспрофіль, ключовим замовником послуг компанії є Дирекція з будівництва та експлуатації об’єктів російського кордону. З ними «Криммедіаком» заключив два контракти на майже 5 мільйонів рублів. Також фірма надавала послуги СІЗО-1 в Сімферополі (1 договір на 1,5 млн. руб.) та управлінню «міністерства надзвичайних ситуацій» в Криму (1 контракт на 1 млн руб.).

Утікас Сергій Юрійович є засновником та директором товариства з обмеженою відповідальністю «Сервісно-ремонтне підприємство «Лад». Згідно російського реєстру юридичних осіб, компанія надає послуги з ремонту комп’ютерного обладнання. За даними Руспрофіль, окупаційне «Міністерство екології та природних ресурсів» уклало з фірмою 6 угод на загальну суму понад 5 мільйонів рублів. Також послуги компанії Утікаса замовляла «Адміністрація Сімферополя» (10 контрактів на 2,4 млн рублів), головне управління Федеральної служби судових приставів (9 контрактів на 1,6 млн руб.) та інші.

Нагадаємо, окупанти в Криму ухвалили рішення про «націоналізацію» майна «іноземних громадян та держав, які вчиняють щодо Росії недружні дії». До переліку увійшли близько 500 об’єктів нерухомості.