Росія два місяці утримує у ШІЗО незаконно засудженого фігуранта “справи кримських мусульман” Ельдара Кантимірова

Ельдар Кантиміров Фото: Кримська солідарність

Політв’язня з «алуштинської групи» у справі Хізб ут-Тахрір —  Ельдара Кантимірова з 15 лютого 2023 року утримують у ШІЗО. Він вважає тиск пов’язаним з його українським громадянством. 

Про це з посиланням на дружину політв’язня Ельвіну Усеїнову повідомляє рух Кримська солідарність.

У листі до дружини Кантиміров зазначив: «Причиною того, що нас тримають у карцері – це те, що ми є громадянами України. І ось обґрунтування цього. Коли ми сиділи в камері, де нас було 6 чоловік, то з вимогою вийти на роботу підійшли тільки до мене та до Тимура Ялкабова, знаючи що буде відмова. Першим призначили штраф та видворили до карцеру Тимура. Через кілька днів після Тимура до карцеру видворили і мене. Потім щоразу, після закінчення чергового терміну карцера, під будь-якими приводами нам продовжують, хоча ті, хто сидів у сусідньому карцері відразу після закінчення терміну (зазвичай це 15 днів), піднімаються до камер».

Самі порушення, за які кримських татар відправляють до штрафного ізолятора, є на їхню думку формальними. «Ґудзик не застебнув, руки назад не прибрав. Мені якось продовжили ШІЗО, коли я виправ штани від роби, а ввечері за матрацом вийшов у утеплених підштанниках», – додав Кантимиров.

У штрафному ізоляторі у політв’язня посилилися проблеми зі здоров’ям. Ельдара Кантимірова турбують болі в ділянці попереку та утиск спинного нерва. Заяви, які він писав до медсанчастини виправної колонії, йому не задовольнили. А спеціальний медичний килимок, яким він знімав больовий синдром, відібрали.

Нагадаємо, у 2017 році Ельдар Кантиміров виходив з одиночним пікетом з плакатом “Кримські татари – не терористи”, протестуючи проти утисків кримських татар за національною і релігійною ознакою. Російські окупанти оштрафували чоловіка на 10 тисяч рублів та були натяки та натякали йому, щоб він покинув Крим.
10 червня 2019 року російські силовики провели вісім обшуків в Алуштинському і Білогірському районах Криму. Під час цих обшуків вони арештували вісьмох кримських татар, серед яких був й Ельдар Кантиміров.
Російський суд засудив Кантимірова до 12 років позбавлення волі.