СБУ арештувала майно підсанкційного олігарха Новінського на понад 3,5 мільярда

Служба безпеки України та Офіс генпрокурора заявили про арешт майна підсанкційного проросійського олігарха Вадима Новинського. Він підозрюється у причетності до пособництва Росії. Сума всього заарештованого майна оцінюється у понад 3,5 мільярди гривень.

Про це повідомляють пресслужби СБУ та ОГП.

До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 40 українських підприємств та 30 газових свердловин, де видобувають промислові обсяги блакитного палива. Загальна сума арештованого майна становить більше ніж 3,5 млрд грн, заявили в СБУ.

“Встановлено, що для уникнення санкцій РНБО Новинський намагався перереєструвати власні індустріальні об’єкти на декілька афілійованих комерційних структур.

Для реалізації оборудки він залучив підконтрольних приватних нотаріусів і державних реєстраторів. Наразі, за матеріалами СБУ, Мін’юстом вже скасовано незаконні дії реєстраторів щодо низки підприємств олігарха”, – підкреслили у відомстві.

“У ході розслідування встановлено, що бізнесмен, після застосування до нього персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних санкцій, здійснив перереєстрацію належних йому підприємств на підконтрольних осіб. Це іноземці, які мають безпосередній зв’язок з державою-агресором”, – додали в ОГП.

У СБУ також додали, що у кримінальному провадженні за ст. 111-2 (пособництво державі-агресору), співробітники СБУ провели обшуки в офісних приміщеннях підприємств, а також за місцями роботи та проживання фігурантів.

“Під час обшуків виявлено документи, печатки компаній-нерезидентів та прокремлівську релігійну літературу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності”, – йдеться у повідомленні.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter