Суд у Гаазі зобов’язав РФ виплатити $5 млрд компенсації “Нафтогазу” за збитки та втрачене майно у Криму, починаючи з 2014 року

Арбітражний трибунал в Гаазі зобов’язав РФ виплатити НАК «Нафтогаз» 5 мільярдів доларів $5 млрд компенсації за збитки та втрачене майно у Криму, починаючи з 2014 року.

Про це повідомив голова правління компанії Олексій Чернишов.

«П’ять мільярдів доларів. Саме таку суму зобов’язав Росію виплатити на користь Нафтогазу Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі. Це компенсація за збитки та втрачене майно Нафтогазу у Криму, починаючи з 2014 року», – написав Чернишов у Facebook.

Нафтогаз вимагав стягнути з Росії $10 млрд плюс відсотки, казав рік тому попередній керівник компанії Юрій Вітренко.

Проте суд вирішив, що сума компенсації повинна дорівнювати справедливій ринковій вартості активів Нафтогазу до моменту їхньої експропріації.

Пресслужба «Нафтогазу» вказує, що арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання.

Тому в разі відмови Росії від добровільного виконання рішення суду, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, Нафтогаз має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де містяться активи РФ.

Кабінет міністрів затвердив перелік із 16 об’єктів нафтогазовидобування на українському шельфі, які були незаконно захоплені росією. Ліцензії на користування надрами 15-ти з них належать Державному акціонерному товариству «Чорноморнафтогаз».

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму.
  • Наприкінці червня 2019 року НАК «Нафтогаз України» та його дочірні підприємства подали до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи Нафтогаз в окупованому Криму в сумі $5,2 млрд.
  • 21 лютого 2022 року Гаазький арбітраж розпочав слухання з питань розміру компенсації за позовом НАК «Нафтогаз України» до РФ за за втрачену можливість використовувати активи в Криму через російську окупацію.