“Суд” в Криму розгляне апеляцію на незаконний “вирок” журналістці Ірині Данилович 2 травня

Так званий “Веховний суд республіки Крим” 2 травня розгляне  апеляційну скаргу на незаконний вирок громадській активістці та журналістці Ірині Данилович. Наприкінці минулого року її засудили за нібито “незаконне зберігання вибухових речовин” до 7 років позбавлення волі.

Про це повідомляє “Кримський процес”.

Справу розглядатиме незаконна “суддя” Наталія Гребеннікова. В Україні проти неї розслідується кримінальна справа за фактом скоєння державної зради.

Як повідомлялося, 21 березня 2023 року Ірина Данилович оголосила голодування. Таким чином журналістка вирішила протестувати проти того, що у Сімферопольському СІЗО їй не надають медичної допомоги. 6 квітня Данилович припинила голодування в обмін на обіцянку адміністрації СІЗО провести її медичне обстеження.

Нагадаємо:

  • 29 квітня 2022 року в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу. Формально запобіжний захід їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.
  • Співробітники ФСБ погрозами змусили Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».
  • 28 грудня 2022 року  у Криму «Феодосійський міський суд» засудив громадянську журналістку Ірину Данилович, яку ФСБ обвинувачувала в нібито незаконному зберіганні вибухівки, до 7 років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу 50 тис. рублів.