У Криму окупанти незаконно утримують 168 політв’язнів

В окупованому Криму росіяни незаконно утримують 168 кримських політв’язнів, 119 з них – кримські татари.

Про це повідомив Ескендер Барієв, голова Кримськотатарського Ресурсного Центру (КРЦ), керівник управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу.

«Наразі 168 людей перебувають у місцях несвободи, тобто в полоні та СІЗО – це кримські політв’язні. Із них 119 – представники корінного кримськотатарського народу», – сказав Барієв.

Він також зазначив, що на Півдні України росіяни викрали понад 290 людей. Більше ніж 60 українців вдалося звільнити, а решта перебувають у СІЗО окупованого Криму.

Як повідомила координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, у СІЗО №2 в окупованому Сімферополі, яке підпорядковується виключно ФСБ, станом на кінець 2022 року утримувалося близько 110 громадян України, яких російські військові та силовики викрали на окупованих територіях Херсонської та Запорожської областей.

За даними громадської організації КримSOS, станом на 14 березня 2023 року з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну щонайменше 644 громадяни України стали жертвами насильницьких зникнень у Херсонській області. У багатьох випадках російські окупанти вивозять їх до окупованого Криму.

Центр журналістських розслідувіань постійно інформує про те, що російські окупанти викрадають жителів тимчасово зайнятих територій. Декого повертають додому, декого – депортують, а з деяких мешканців ліплять «терористів» і «шпигунів».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.