В СІЗО Сімферополя громадській активістці Ірині Данилович досі відмовляють у медичній допомозі, вона продовжує голодування

Ірина Данилович Фото: Кримський процес

В Криму незаконно засуджену  за нібито “зберігання вибухівки” громадську активістку Ірину Данилович вкотре не вивезли на обстеження до цивільної лікарні.

Про це QIRIM.News повідомив її батько Броніслав Данилович.

За його словами, Ірину мали вивезти для проведення МРТ голови 29 березня.

“Мене знов обдурили, хоча начальник СІЗО на особистому прийомі обіцяв. Не вивезли”, – сказав батько засудженої журналістки.

Він зазначив, що відвідував “начальника” медичного управління так званої “Федеральної служби виконання покарань республіки Крим” з проханням призначити обстеження доньки та її лікування.

“Вони стверджують, що загрози життю немає, що всі необхідні для Ірини ліки в СІЗО є і відмовляються приймати ті, що їй передають в ізолятор. Всі лікарі системи ФСІН під контролем ФСБ, таке враження, що вони стажувалися в Бухенвальді чи в якомусь іншому нацистському концтаборі”, – розповів Данилович.

Він зазначив, що його донька продовжує сухе голодування з вимогою провести повноцінне обстеження і лікування.

“Інформацію від неї швидко отримувати складно. Маємо право на два побачення на місяць, поговорити телефоном, дивлячись крізь скло одне на одного. Адвокату теж складно зустрітися з нею, часто немає вільних приміщень для побачень адвокатів із в’язнями”, – повідомив батько Ірини Данилович.

Нагадаємо, громадська активістка Ірина Данилович, яка була незаконно засуджена в Криму за нібито “незаконне зберігання вибухових речовин” до 7 років позбавлення волі, оголосила сухе голодування через ненадання медичної допомоги.

Співробітники ФСБ викрали у Феодосії Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я, 29 квітня 2022 року. Її обвинуватили у нібито «зв’язках з іноземною державою». Майже два тижні про місце перебування Данилович нічого не було відомо. Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Ій повідомили про підозру у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф.

Наприкінці 2022 року незаконний   “Феодосійський міський суд” визнав Ірину Данилович винною у нібито “незаконному зберіганні вибухових речовин” та засудив до 7 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму, а також зобов’язав сплатити штраф у розмірі 50 тисяч рублів.

Нагадаємо:

  • Ірина Данилович розповіла про побиття та тиск з боку ФСБ: «Я вважаю, що це затримання було схоже на викрадення, а не затримання. Мені не було надано жодних документів, що дозволяють це. Після того, як мене привезли до будівлі ФСБ Сімферополя, я повністю пройшла особистий огляд, записаний на камеру співробітниками ФСБ. При цьому у мене не було виявлено жодних вибухових речовин і в моєму чохлі лежали вічка, і це все було зафіксовано на камеру. Співробітники ФСБ віддали мені сумку з моїми речами, але за три дні вони її знову забрали. Висунули мені ці звинувачення тільки в ніч з 6 на 7 число, до цього жодних вибухових речовин у мене не було. Вибухові речовини виникли тільки після того, як вони забрали у мене сумку, я досі їх навіть не бачила, мені ніхто не показав, нічого не показав. Усі ці 8 днів я перебувала у підвалі ФСБ під незмінним психологічним тиском. Тому я вважаю, що це звинувачення вигадане та сфальсифіковане», — заявляла активістка.
  • Також журналістка повідомляла, що протягом місяця в неї розвивається отит, вона втрачає слух, втім медичної допомоги у СІЗО не отримує.