В Україні судитимуть муфтія мусульман Криму Еміралі Аблаєва, який співпрацює з окупантами

Прокуратура АРК та міста Севастополя направила до суду обвинувачення щодо підконтрольного Кремлю «глави Духовного управління мусульман Криму та міста Севастополя». Муфтія заочно судитимуть за активний заклик кримськотатарського населення півострова активно підтримувати дії РФ. Як повідомляє Центр журналістських розслідувань, йдеться про Еміралі Аблаєва, якому раніше повідомили про підозру.

«Виступаючи у низці пропагандистських ЗМІ, так званий муфтій мусульман Криму виправдовував окупацію, транслював «ідеї руского міра» та позитивно висловлювався щодо збройної агресії РФ на території України. Окрім того, обвинувачений закликав проявляти повагу до російської мови та культури заради балансу міжнаціональних відносин», – зазначили в прокуратурі.

За даними слідства, обвинувачений засуджував кримських татар, які виступають проти окупації Криму Росією. Також він засуджував тих представників кримськотатарського народу, які вимушено залишили Крим після 2014 року та переїхали на материкову частину України.

«За свої «старання», окупаційною владою РФ в Криму, муфтій був нагороджений медаллю «За доблестный труд» та орденом «За верность долгу», – додали в прокуратурі.

Дії так званого муфтія правоохоронці кваліфікували як виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України) та колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України). Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.