Апеляційний суд в РФ залишив в силі вирок 60-річному кримському політв’язню з хворобою серця Еюпову

Апеляційний військовий суд у місті Власисі (РФ) відхилив апеляційну скаргу захисту на вирок 60-річному фігуранту так званої “Білогірської групи Хізб ут-Тахрір” з хворобою серця Азамату Еюпову. Торік його засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. 

Про це повідомляє  “Кримська солідарність”

Окупаційні слідчі інкримінують громадянину України порушення за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (організація терористичної діяльності). Йдеться про релігійну партію Хізб ут-Тахрір, яка не має жодних обмежень на всій території України, зокрема в українському Криму.

“Від самого початку ФСБ представила аудіозаписи, де нібито був голос Азамата аг’а, однак це була брехня і в суді першої інстанції захист довів, що справді є сумніви щодо цієї версії ФСБ. Ба більше, ми представили інтерв’ю, ми представили свідчення громадянина іншої країни, який стверджує, і я схильний йому вірити, що саме він записаний на цих аудіозаписах, що він був на цих зборах, а Еюпова там не було”, — сказав адвокат бранця Кремля Еміль Курбедінов після засідання суду.

Сторона захисту провела також фонографічну експертизу, направивши її двом експертам.

Адвокат наголосив, що два експерти-фонографи підтвердили, що на записі, що зробило ФСБ, не голос Еюпова, а іншої людини, яка зізнається в тому, що це він на цих записах.

За словами захисника кримського татарина, росіяни почали переслідувати його після участі у пікетах та акціях на захист кримських політичних в’язнів.

У “Кримській солідарності” повідомляють, що до арешту 60-річний чоловік перебував на обліку у лікаря з атеросклеротичною хворобою серця, що може призвести до інфаркту чи інсульту.

В ізоляторі через відсутність меддопомоги та якісних ліків стан хворого різко погіршився. Його співкамерник розповідав, що тягав Еюпова на спині по СІЗО, тому що він не міг пересуватися самостійно. Фельдшер діагностував йому остеохондроз, а потім повернув у камеру з мінімальним лікуванням.

Згодом лікарі таки обстежили політв’язня у приватній лікарні за кошти його сім’ї. Там з’ясували, що в нього у СІЗО було чотири ішемічні інсульти та визнали, що він перебуває у критичному стані та потребує термінової госпіталізації.

Азамату Еюпову 59 років, ще до арешту в Криму він перебував на обліку у лікаря з атеросклеротичною хворобою серця. В умовах відсутності медичної допомоги та якісних медикаментів у СІЗО його стан різко погіршився. Співкамерник Руслан Сулейманов тягав його на спині ізолятором, бо той не міг пересуватися самостійно. Довгий час Еюпову відмовляли в наданні медичноїдопомоги та навість обстеженні. Втім 8 липня захиснику Емілю Куртбедінову вдалося направити Еюпова на обстеження до приватної лікарні коштом родичів обвинуваченого. Лікарі повідомили, що підсудний переніс в ізоляторі 4 ішемічні інсульти, перебуває нині критичного стану і потребує термінової госпіталізації.

Нагадаємо, 17 лютого на території тимчасово окупованого Криму відбулися масові обшуки у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі Криму.  Азамат Еюпов та ще 5 кримських татар  були доставлені в управління ФСБ. Всім інкримінували статтю 205.5 КК Росії та звинуватили у причетності до діяльності релігійної організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в росії, яка діє без обмеження на рівні національних законодавств в Україні та багатьох країнах світу.