ДБР підозрює у держзраді керівника бригади ЗСУ: ймовірно здав у полон росіянам 277 побратимів

Начальнику речової служби тилу 501 ОБМП ВМС Збройних сил України повідомили про підозру у державній зраді. За даними слідства, він міг бути причетним до потрапляння в російський полон щонайменше 277 українських військових. 

Про це повідомляє в Держвне бюро розслідувань.

Слідство встановило, що насправді начальник речової служби тилу 501 ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися. Користуючись важкою ситуацією, в якій опинилися сили оборони в Маріуполі, зрадник спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад.

277 військовослужбовцям батальйону був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до «днр». Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон.

“Також слідством встановлено, що начальник речової служби тилу 501 ОБМП продовжив свою зрадницьку діяльність і після його диверсії в Маріуполі. Переїхавши до рідного Бердянська, Запорізької області він знову почав агітувати українських військових переходити на бік ворога та за винагороду надавати йому відомості щодо розміщення сил та засобів оборони України. Слідство встановило принаймні три відповідні факти протягом квітня-червня 2022 року”, – повідомили в ДБР.

Начальнику речової служби тилу 501 ОБМП ВМС Збройних Сил України повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, торік у квітні російські ЗМІ ‘поширювали інформацію,  що частина морпіхів у Маріуполі нібито добровільно склала зброю. Українським журналістам військові, які пройшли через полон, переказували слова побратимів про те, що їх фактично обманом змусили здатись у полон.