ДБР повідомила про підозру ексспівробітнику СБУ, який у лавах ФСБ в Криму переслідує проукраїнських активістів

Державне бюро розслідувань повідомило про підозр в дезертирстві та державній зраді колишньому співробітнику Служби безпеки України з Криму, який після окупації півострова пішов на співпрацю з окупантами та перейшов на роботу до ФСБ. Зокрема він організовував судилище над полоненими українськими моряками у 2018 році. 

Про це повідомляє ДБР.

За матеріалами слідства, підозрюваний працював старшим лейтенантом юстиції, який проходив військову службу на посаді слідчого 1 відділення слідчого відділу Головного управління Служби безпеки України.  У 2014 році напочатку окупації Криму Росією він проігнорував всі вказівки керівництва та вирішивши перейти на бік ворога, отримавши посаду слідчого управління ФСБ РФ по Криму та Севастополю.

На новій посаді він переслідував кримськотатарських активістів.

“У кримінальних провадженнях, які він ініціював, місцевими судами кримськотатарські релігійні організації визнавалися терористичними, а їхніх лідерів затримували та тримали в нелюдських умовах”, – розповідають слідчі.

Окрім цього, у 2018 році він влаштував судилище над українськими моряками, яких полонили росіяни в районі Керченської протоки під час переходу з Чорного до Азовського моря. На суді він клопотав про тримання під вартою у СІЗО всіх затриманих українців, у тому числі поранених.

Санкція статті, яку інкримінують колишньому співробітнику СБУ, передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.