Настоятеля монастиря УПЦ МП в Мелітополі судитимуть за колабораціонізм

Правоохоронці повідомили про підозру в колабораційній діяльності настоятелю чоловічого монастиря Святого Савви Освященного в тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області. 

Про це повідомила Служба безпеки України.

Після захоплення міста архімандрит одним з перших підтримав російську збройну агресію і закликав місцевих жителів допомагати загарбникам. Також, звертаючись до прихожан, він категорично заперечував воєнні злочини російських окупантів і виступав за «приєднання» регіону до складу рф.

“Крім того, наприкінці серпня і на початку вересня 2022 року клірик брав активну участь у «форумах» щодо організації псевдореферендуму в захопленій частині Запорізької області. На таких «заходах» архімандрит публічно закликав громадян «проголосувати» на користь країни-агресора”, – повідомляє СБУ.

Правоохоронці не називають імені підозрюваного, але настоятелем чоловічого монастиря Святого Савви Освященного є Олександр Прокопенко, відомий як архімандрит Іоан. Торік проти нього ввели персональні санкції.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 5 та ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санція статті передбачає покарання до 12 років позбавлення волі.

Наразі фігурант перебуває на тимчасово окупованій території на півдні України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter