Політвязень із Севастополя Микола Шиптур повернувся в Україну після 9 років ув’язнення

Український політв’язень, активіст Євромайдану Микола Шиптур, повернувся в Україну після 9 років перебування у російській колонії. 

Про це повідомляє Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Микола Шиптур – перший громадянин України, якого російські окупанти незаконно ув’язнили в тимчасово окупованому Криму в 2014 році. Силовики затримали його на акції з нагоди 200-річчя дня народження Т. Шевченка в  Севастополі, застосовуючи тортури, змусили свідчити проти себе та засудили до дев’яти років позбавлення волі.

Строк перебування у в’язниці закінчився 7 березня 2023 року. Шиптур вийшов з колонії, однак за парканом на нього вже чекала машина російської міграційної служби. З того часу він перебував у центрі утримання іноземних громадян у Ростові-на-Дону.

І тільки близько 3:40 25 травня він перетнув російсько-грузинський кордон і його доставили до посольства України в Тбілісі.

В етері “Кримського питання”, Микола Шиптур розповів деталі свого ув’язнення та про стан свого здоров’я.

“Я б не назвав умови ідеальними. Їсти дають, але так дають, щоб не померти з голоду. Так само одягають – речі всі із синтетики, пластмаса. Зимою не замерзнеш на смерть, але ходити у цьому теж нездорово, зовсім недобре. […] Зі здоров’ям є проблеми: зір трохи впав, зуби, нерви дуже…З нервами теж щось робити… Ну а так, ніби в цілому – добре. Ходжу рівно, сплю, апетит є”, – розповів він.

За його словами, ремонт приміщення у колонії робили самі засуджені, а зараз вже почали робити за кошти російської держави.

Водночас було дуже важко передавати ліки, їжу, одяг та інші речі. Для передачі ліків треба було йти до начальниці медсанчастини, яка робила висновок, чи можна їх приймати. Спілкуватись з рідними та дружиною теж було важко, адже зв’язку немає.

“Коли я звільнився, то посольство України у Грузії мені надало тимчасове посвідчення для повернення в Україну. Це як тимчасовий закордонний паспорт”, – сказав політв’язень.

Наразі у колишнього бранця Кремля протерміновані всі документи: паспорт громадянина України, закордонний паспорт, посвідчення водія, яке вилучили при затриманні у 2014 році та не віддали.