СБУ повідомила про підозру чотирьом киянкам, які постили фото і відео з роботою ППО в Києві

Служба безпеки України повідомила про підозру чотирьом мешканкам Києва, які поширювали інформацію про роботу української ППО під час масованої атаки росіян на столицю 16 травня.

Про це повідомиляє СБУ.

Одна з підозрюваних виклала відеозапис роботи ППО в столиці у соцмережі та надіслала його адміністратору одного із популярних телеграм-каналів. За кілька годин її відеозапис поширили на проросійських майданчиах.

Ще одна киянка опублікувала відео з роботою ППО та результати ураження ворожих цілей на своїй інстаграм-сторінці.

Третя фігурантка також поділилася своєю відеозйомкою у соцмережах.

Четверта підозрювана спочатку відзняла результати збиття ворожих ракет, а потім розіслала файли своїм знайомим у різні месенджери. Для уникнення кримінальної відповідальності намагалася видалити заборонені повідомлення.

Під час невідкладних слідчих дій за місцями проживання виявлено мобільні телефони й комп’ютери, які вони використовували для поширення своїх відео.

Слідчі СБУ повідомили всім про підозру за частиною 2 статті 114-2 Кримінального кодексу України — “Поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом ЗСУ, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного стану”. Санкція статті передбачає покарання – до 8 років позбавлення волі.

Загалом правоохоронці станом на 31 травня викрили дев’ятьох людей, які поширювали відео та фотоматеріали про роботу ППО.

У СБУ наголосили на забороні знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали про діяльність Сил оборони та наслідки ворожих обстрілів. Поширення цієї інформації розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону.