Сімом підприємцям з Криму повідомлено про підозри у колабораціонізмі: постачали окупантам товари і послуги на мільйони рублів

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозри у колабораціонізмі сімом підприємцям з тимчасово окупованого Криму, які надають товари і послуги російським незаконно створеним органам “влади”. 

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

За даними слідства, підозрювані у 2022 році уклали контракти з окупаційними установами, які фінансуються з російського державного бюджету в рамках оборонного замовлення ворога.

Підприємці надавали послуги та поставляли товари для незаконно створених на півострові: прокуратури Криму, МВС, адміністрації Красноперекопського району та решті «установ». До прикладу, серед підозрюваних – директор та бухгалтер кримського підприємства «ФІРМА «ТЕС»», які поставляли паливо-мастильні матеріали для «кримського лінійного управління МВС на транспорті» на понад 5,7 млн російських рублів”, – повідомили в прокуратурі.

За даними Бюро судової інформації, підозрювані:

  • Приватний підприємець Юнус Бальжиєв. Він торгує лісоматеріалами, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. За інформацією порталу Руспрофиль, надавав послуги ФГБОУ «МДЦ «Артек» на суму майже півтора мільйони рублів, а також муніципальному бюджетному підприємсту “Город” у місті Дзержинськ Ніжегородської облатсі РФ – на майже 2,5 мільйони.
  • Дмитро Кабалін, генеральний директор ТОВ “БелЗнак”. Товариство займається будівництвом дорогі та автомагістралей. За даними Руспрофіль, “БелЗнак” заключив 185 контрактів з “Упрдортранс Белгородской области” на суму 8 390 946 024 руб., 6 контрактів на 1 158 142 123 руб. з ГКУ РК  “Служба Автомобильных Дорог Республики Крым” та іншими російськими комунальними установами.
  • Наталія Романова, керівник ТОВ “Ронат Крым”. Найбільші контракти компанія, що займається оптовою торгівлею паперовими та канцелярськими товарами, заключила з   «МДЦ “Артек” на 11 693 533 руб. та “Почта Крыма” – 8 контрактов на 11 188 317 руб. Були також чимало інших замовників послуг.
  • Антон Раскін, комерційний директор ТОВ «Фирма «ТЭС». Компанія займається оптовою торгівлею рідким та газоподібним паливом та подібними продуктами та має чимало контрактів з окупаційними органами “влади” в Криму. Зокрема одні з найбільших замовників послуг:  “Крымэнерго” – 8 контрактов на 139 299 564 руб. та «Черноморнефтегаз»- 4 контракта на 95 374 900 руб.
  • Юлія Полуничева, ТОВ «Фирма «ТЭС».
  • Марія Д’яконова, генеральний директор ТОВ «Компания ЮГ СЕРВИС-БИОКЛУБ». Фірма торгує фармацевтичною продукцією. Співпрацює з установами охорони здоров’я в Криму, зокрема постачає ліки до: «Республиканская клиническая больница им. Н.А. Семашко» (18 контрактів на 26 544 106 руб.), “Республиканская детская клиническая больница” (31 контракт на 86 920 137 руб.) та іншим.
  • Приватний підприємець Олександр Міккоєв, який займається  роздрібною торгівлею меблями, освітлювальними приладами та іншими побутовими виробами. Він надавав свої послуги незаконній  “Прокуратурі Криму”, заключив з нею 4 контракти на суму у понад 5 мійльонів рублів.

Нагадаємо, наприкінці квітня 2023 року Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт проти чотирьох підприємців тимчасово окупованого Криму. Їх обвинувачено в колабораціонізмі за співпрацю з російськими окупантами.