Справа Гандзюк: прокурори вимагають для Мангера та Левіна 10 років позбавлення волі

Судові дебати у справі про вбивство Катерини Гандзюк, 11 травня 2023 рік. Фото: Суспільне/Ліля Гончарук

11 травня у Дніпровському райсуді Києва відбулись дебати у справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк. Прокуратура вимагає для обвинувачених ексголови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника депутата облради Олексія Левіна по 10 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Суспільне.

Також прокурор запросив компенсацію моральної шкоди у 5 мільйонів гривень, яку обвинувачені мають сплати родині Катерини Гандзюк.

На судових дебатах виступали прокурори та адвокатка родини Катерини Гандзюк.

За матеріалами слідства, на початку липня 2019 року у голови Херсонської облради Владислава Мангера виник умисел через позицію активістки Гандзюк нанести їй тілесні ушкодження.

“Підпал лісу на території Херсонської області, розкрадання коштів, все це Катерина викривала у діяльності Мангера. До злочину було залучено помічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна. Мангеру було відомо про минуле Левіна, останній здійснював подібні злочини й колись у нього була кличка “Кілер”. Мангер замовив злочин, розробив план, профінансував його через Олексія Левіна. Сам Левін шукав людей, які здійснять цей злочин”, — розповів прокурор.

За словами прокурора, після цього, Олексій Левін зустрівся з Сергієм Торбіним (колишній учасник АТО) у липні 2018 року, щоб той підшукав людей, які зроблять напад на Катерину. Спочатку вони хотіли поламати руки та ноги Гандзюк, а потім обрали інший спосіб — облити її кислотою. За це виконавці отримали 5 тисяч доларів.

“Далі вони придбали мобільні телефони та картки, які використали виключно в день злочину. Слідство встановило, що виконавці шукали де можна придбати сірчану кислоту”, — сказав прокурор Андрій Синюк.

31 липня приблизно о 8:45 виконавці облили Катерину кислотою. Загалом, за словами прокурора робили це троє чоловіків.

“Один перебував у машині, інший біля будинку, ще один облив Катерину Гандзюк кислотою”, — сказав прокурор і запросив у суду покарання для замовників вбивства Мангера та Левіна покарання у вигляді позбавлення волі строком на 10 років.

Після виступила адвокатка родини Гандзюк Ольга Веретільник.

“Результати, яких хотіли замовники від Сергія Торбіна — це тяжкі тілесні пошкодження. Кислота — це небезпечна речовина. Вона має маркуватись, під час роботи з нею використовується спеціальний одяг, респіратори, людина має розуміти до яких наслідків вона приводить. Жоден з учасників не міг не розуміти впливу, всі виконавці і замовники мали це розуміти. Всі учасники допускали, що Катерина може померти, але їм було байдуже. Батьки втратили одну дитину, прошу задовольнити позов прокурора про обвинувачення”, — сказала адвокатка.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком. 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу.
  • 27 квітня 2020 року СБУ заявила про завершення досудового розслідування у провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Гандзюк.
  • Адвокат Закревська заявила, що Офіс генпрокурора відмовився збирати докази проти Мангера і Левіна в організації нападу на Гандзюк, а потім раптово завершив розслідування.
  • Про подробиці розслідування нападу на Катерину Гандзюк читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злив».
  • 17 жовтня 2020 року Приморський райсуд Одеси визнав Ігоря Павловського винним у приховуванні злочину проти херсонської активістки Катерини Гандзюк та призначив йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік (1 рік умовно).