Суд продовжив ще на два місяці арешт ексначальнику ГУ СБУ в АР Крим Олегу Кулінічу: він знайомиться з матеріалами справи

Печерський районний суд Києва продовжив ще на два місяці тремін тримання під вартою колишнбому начальнику Головного управління Служби безпеки України в АР Крим Олегу Кулінічу. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на судову ухвалу.

Термін арешту продовжино до 29 червня.

Обвинувачений у державній зраді Олег Кулініч наразі знайомиться з матеріалами справи. У судовому рішенні зазначено, щоознайомитись з ними до закінчення дії попередньої ухвали не представилось за можливе у зв`язку зі значним їх обсягом.

Це 42 томи, з яких 3 томи матеріалів містять відомості, що становлять державну таємницю, та знаходяться в Управлінні режимно-секретної роботи та захисту інформації Державного бюро розслідувань та речовими доказами.

Читайте також: Агент Кулініч: розвал кримського управління СБУ та державна зрада

Нагадаємо, Олега Кулініча було затримано 16 липня 2022 року під час спецоперації Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України. Йому було оголошено про підозру у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) та створенні злочинної організації (ч. 3 ст. 255 КК України).

Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У ході розслідування працівники ДБР виявили факти та докази протиправної діяльності полковника СБУ та повідомили йому про підозру у вчиненні й інших кримінальних правопорушень, а саме:

  • у самовільному залишенні місця служби, вчиненому військовослужбовцем в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 407 КК України);
  • у заволодінні зброєю та бойовими припасами військовою службовою особою із зловживанням службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 410 КК України);
  • у незаконному зберіганні вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України) та інші.

Встановлено, що Олег Кулініч був залучений представниками ФСБ РФ до негласної співпраці і отримав оперативний псевдонім «Котигорошко».

«Олег Кулініч заздалегідь знав про плани збройних сил російської федерації здійснити напад з тимчасово окупованої території АР Крим на материкову частину України, але умисно приховав цю надважливу інформацію від керівництва і заборонив відправляти будь-яку документацію з цього приводу до ЦУ СБУ. У перші години вторгнення він свідомо блокував будь-які спроби повідомити керівництво СБУ і суспільство про реальну обстановку у регіоні, не вжив жодних заходів задля захисту державного суверенітету, надав вказівку особовому складу покинути місце служби, пізніше видав штатну зброю людям, які не мали відношення до СБУ. Окрім цього посадовець сам покинув місце постійної дислокації та вже 24 лютого виїхав до Києва. На одній із квартир, де мешкав Олег Кулініч, слідчі виявили схрон зі зброєю та його документи часів проходження служби в КДБ СРСР», – повідомили в ДБР.

Центр журналістських розслідувань ще минулого року почав цікавитися роботою Кулініча, а також його статками, але потім сталось вторгнення, і ми не завершили свою роботу. Тепер розповідаємо хто він такий, що відомо про його справу та чому Кулініч — чи не остання людина, яка мала б керувати кримським главком.