Суд РФ виніс черговий вирок фігурантам справи “кримських мусульман”: від 12 до 17 років позбавлення волі

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону оголосив вирок фігурантам справи «кримських мусульман», так званій “другій Севастопольській групі Хізб ут-Тахрір” Рустему Мурасову, Джеббару Бекірову, Завуру Абдуллаєву та Рустему Таїрову. Бекірова засуджено до 17 років позбавлення волі, інших фігурантів незаконної “справи” – до 12.

Про це повідомляє “Кримька солідарність” з посиланням на адвоката Еміля Курбедінова.

“Необґрунтований, незаконний вирок, ці люди не злочинці, те, що вони робили, абсолютне добро, вони допомагали іншим сім’ям, приїжджали на суди, підтримували, у них була своя позиція, вони сповідували свою релігію”, – наголосив Курбедінов.

Нагадаємо, 7 серпня 2021 року російські силовики в Криму провели масові обшуки у будинках кримських татар.

У Нахімовському районі міста Севастополя співробітники ФСБ відвезли активістів Рустема Мурасова та Рустема Таїрова, у Балаклавському районі Севастополя – Джеббара Бекірова, у Бахчисарайському районі – активіста Завура Абдуллаєва, у Сімферопольському районі Криму – Раїфа Февзі. Їх звинуватили за статтею 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності терористичної організації»), а також за статтею 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою»).

У лютому 2016 року у Рустема Мурасова вже відбувався перший обшук. Тоді його затримали, відвезли до Управління Федеральної служби безпеки по республіці Крим та місту Севастополю, але пізніше відпустили. Цього разу його затримали на обшуку, який влаштували після його повернення з суду над кримськими татарами в Ростові-на-Дону, на який він їздив підтримати співвітчизників.

Ісламську політичну партію «Хізб ут-Тахрір» було визнано терористичною 14 лютого 2003 року Верховним судом Російської Федерації у закритому судовому засіданні. Правозахисники вважають, що це рішення винесене необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки у закритому процесі брала участь лише сторона звинувачення, а саме ФСБ.