Травма хребта, яку нанесли співробітники ФСБ політв’язню Емір-Усеїну Куку, призвела до проблем з кістковою системою – дружина

Український політв’язень, фігурант так званої “ялтинської справи Хізб ут-Тахрір”, кримськотатарський правозахисник Емір-Усеїн Куку має низку проблем зі здоров’ям, які отримав після побиття співробітниками ФСБ під час затримання. 

Про це повідомляє Об’єднанню родичів політв’язнів Кремля з посиланням на дружину Мер’єм Куку.

“У 2015 р., під час першого затримання, представники ФСБ відбили йому нирки та порушили поперековий відділ хребта. Ці травми, що не лікуються в умовах колонії, стали хронічними та постійно дають про себе знати. Після побиття лікарі попереджали, що травма хребта приведе до проблем з усією кістковою системою. Так і вийшло: у 2019 р. в Усеїна виникла шишка в колінній чашці та розпухла нога. Тоді, у СІЗО Ростова-на-Дону, він добився проведення УЗІ, після якого був поставлений діагноз — кіста Бейкера. Ця проблема існує й досі та йому складно робити намаз через хворе коліно», — розповіла вона.

За словами Мер’єм Куку, з 4 травня Емір-Усеїн знаходиться в ШІЗО, куди його помістили на 15 діб.

“Татари, що були засуджені за статтею «тероризм» періодично потрапляють до штрафного ізолятора без усілякої причини. Коли я приїжджала на останнє побачення з чоловіком у 2021 році, він розповідав, що приводом переводу до ШІЗО може бути навіть незастебнутий ґудзик біля коміра”, – додала дружина політв’язня.

Нагадаємо:

  • 1 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.
  • В грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували до Росії в Ростов-на-Дону.
  • 26 червня 2018 року, Емір-Усеїн Куку оголосив голодування в СІЗО Ростова-на-Дону, протестуючи проти сфабрикованих справ щодо нього та інших несправедливо заарештованих політичних в’язнів.  З моменту початку голодування Куку схуд на 9 кілограм. 18 липня Емір-Усеїн Куку на прохання дружини припинив голодування, щоб не завдати величезної шкоди здоров’ю.
  • В листопаді 2019 року активістів засудили на терміни від 7 до 19 років позбавлення волі. Емір-Усеїн Куку був засуджений до 12 років позбавлення волі.

.